Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Șapte ani de la tragedia din Apuseni | Niciun vinovat pentru moartea studentei Aura Ion și a pilotului Adrian Iovan. Procurorii nu au terminat, încă, cercetările

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2021 Etichete: , ,

20 ianuarie 2014. Studenta Aura Ion și pilotul Adrian Iovan mor într-un accident teribil, în urma căruia alte cinci persoane sunt grav rănite. Intervenția de salvare, întinsă pe circa șase ore și pusă sub semnul întrebării de familia victimei, jurnaliști și procurori, este, încă, anchetată. Dar răspunsurile clare nu au venit nici până în ziua de astăzi. La șapte ani de la tragedia din Munții Apuseni, justiția din România primește o bilă neagră pentru că nu a reușit să termine nici măcar ancheta, cu atât mai puțin să ducă la final un eventual proces.

După șapte ani de suferință și așteptare, familia studentei Aura Ion critică mersul anchetei și faptul că nu s-a făcut dreptate.

7 ani! 7 ani de așteptări, 7 ani de zbucium, 7 ani de încredere investită în justiția din România, 7 ani de speranță…speranța că dreptatea nu rămâne o simplă utopie.

Ce am primit în schimb: uși închise, întrebări fără răspuns, fuga de responsabilitate, măsluirea adevărului pentru ca să se poată stabili dreptatea cerută, dreptatea dictată de unii și de alții, de criminalii ce stau ascunși și care sunt bine păziți de funcțiile publice.

De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că toți cei care au intervenit sau cei ce aveau obligația să intervină au greșit, au intervenit greșit sau au rămas pasivi, începând cu ROMATSA, continuând cu MApN, STS, SRI, Smurd, Ministerul Transporturilor, până la medicii de la fața locului – cu toții sunt răspunzători. Vă dați seama câtă influență au persoanele din conducerea acestor instituții, persoane responsabile de moartea Aurei.

Oameni buni, în Apuseni au murit oameni și ceea ce ni se spune este că nimeni, dar nimeni nu este responsabil pentru moartea bieților nevinovați”, a transmis familia.

„Ne tot învârtim în cerc”

Sora Aurei Ion critică mai ales Parchetul General, instituție care derulează ancheta, în prezent.

Dosarul penal este din nou la Parchetul General unde, de anul trecut, în cadrul activităților de urmărire penală, s-au făcut doar câteva audieri, fiind ascultate, ca martori, persoane din vechea, dar și din actuala gardă a Romatsa, în ideea ca procurorii de caz să se dumirească, după 7 ani, cum stă treaba cu activitatea celor de la Romatsa, cum ar fi trebuit să acționeze cei ce activau la 20 ianuarie 2014 când avionul a întâmpinat probleme cu zborul. Niciunul dintre cei audiați, deși lucrători cu experiență, nu a pus punctul pe “i”. (…) Un exemplu recent este că noi, familia, am cerut actualilor procurori de caz (că și aici este o poveste – s-a perindat dosarul acesta pe la 9 procurori și ne tot învârtim în cerc…pentru că trebuie) să ne primească la o discuție pentru a ne oferi anumite lămuriri. Nu am primit nici măcar un răspuns de refuz, nimic, ca și cum nu am exista”, potrivit sursei citate.

Anchetă neterminată

Nici până acum, procurorii nu au reușit să finalizeze întreaga investigație. O parte din dosar a fost clasată în 2018, în vreme ce bucata rămasă este încă în cercetare.

Cercetările oprite în urmă cu trei ani de procurorii militari sunt cele care vizează intervenția autorităților.

Procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, întrucât acţiunile/inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni„, a transmis Parchetul General, în 2018.

Ancheta aflată încă în curs vizează în special activitatea angajaților ROMATSA și intervenția medicală de la fața locului.

Accidentul tragic din Apuseni, 2014

Tragedia

Avionul a decolat în 20 ianuarie 2014, la ora 13:38, de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu din București, cu destinația Aeroportul Internațional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la ora 16:35.

Echipa medicală urma să preleveze organe de la o donatoare, urmând a fi făcute mai multe transplanturi.

Prăbușirea a fost anunțată în jurul orei 15.50, iar intervenția de salvare a durat aproximativ șase ore, un localnic fiind cel care a ajuns la avion înaintea autorităților.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV – Secția Specială are în lucru de 860 de ori mai multe dosare decât a trimis în judecată

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW