Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, prezent la întâlnirea ONU: România iubește pacea

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2023 Etichete: , ,

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la întâlnirea ONU, unde a iterat angajamentul României față de soluționarea pașnică a conflictelor, subliniind importanța rolului central al ONU în menținerea păcii și a stabilității globale. „România iubește pacea”, a declarat prim-ministrul. 

Întâlnirea dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și oficialii importanți ai Organizației Națiunilor Unite – António Guterres, Secretarul General al ONU, și Dennis Frances, președintele Adunării Generale a ONU – a reprezentat un moment esențial pentru susținerea unui multilateralism eficient și consolidarea ordinii internaționale bazate pe norme și dialog.

„Ca stat care a suferit în ambele conflicte majore ale secolului trecut, România promovează pacea și aspiră la rezolvarea disputelor internaționale prin dialog și negocieri. Diplomația rămâne întotdeauna preferabilă conflictelor armate. Cu toate acestea, dorim o pace care să aducă justiție și să nu recompenseze agresorii”, a subliniat premierul Ciolacu.

Conflictele militare din Ucraina și Israel, pe agenda discuțiilor

Una dintre temele majore a fost criza din Ucraina, unde România sprijină Formula pentru Pace, căutând o soluție durabilă și echitabilă pentru conflicte. De asemenea, a evidențiat sprijinul continuu pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, țara afectată puternic în regiune.

În legătură cu conflictul din Fâșia Gaza, premierul român a evidențiat importanța respectării dreptului internațional și umanitarului în gestionarea situației. A subliniat necesitatea prioritizării prevenirii pierderilor de vieți în rândul civililor, ameliorarea situației umanitare și facilitarea unei soluții pentru cele două state implicate. ”Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situație din Israel și Fâșia Gaza, bazată în mod esențial pe apelul la respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a adăugat prim-ministrul.

Alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalți oficiali ONU, António Guterres și Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenței ONU în România, ca răspuns la ofensiva Federației Ruse în Ucraina, și rolul activ jucat de țara noastră în acțiunile ONU pentru pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului.
La finalul întrevederilor de la sediul ONU, premierul Marcel Ciolacu a semnat în Cartea de semnături a Organizației Națiunilor Unite și a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanții corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia, conform comunicatului de presă al Guvernului.

Sursă foto: Guvernul României

Comentarii