Disputa plăcuțelor de înmatriculare a ajuns la final. UE a anunțat un acord între Serbia și Kosovo
Kosovo și Serbia au ajuns miercuri, 23 noiembrie, la un acord prin care ar trebui să fie finalizată disputa plăcuțelor de înmatriculare, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borell, relatează Reuters.
„Sunt foarte încântat să anunț că negociatorii șefi din Kosovo și Serbia, sub coordonarea Uniunii Europene, au agreat măsurile prin care se evită escaladări și prin care se vor concentra pe propunerea de normalizare a relațiilor”, a transmis Borrell.
Potrivit șefului diplomației Uniunii Europene, Serbia nu va mai emite plăcuțe de înmatriculare care să reprezinte orașe din Kosovo, iar autoritățile kosovare vor înceta acțiunile legate de înregistrarea vehiculelor.
Marți, Kosovo ar fi urmat să aplice amenzi celor 10.000 de cetățeni sârbi care continuă să folosească plăcuțele de înmatriculare sârbești.
Anunțul lui Borrell a fost primit cu entuziasm și de oficialii Statelor Unite ale Americii.
„Cele două părți au făcut un pas gigantic astăzi, sub coordonarea UE, către asigurarea păcii și stabilității în regiune”, a transmis Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Pe 6 noiembrie, Serbia anunța că respinge planul de normalizare a relațiilor propus de Uniunea Europeană. Detalii, aici.
Problema plăcuțelor de înmatriculare
Guvernul de la Priștina a decis impunerea, de la 1 august, schimbării plăcuțelor de înmatriculare auto sârbești cu unele kosovare.
Numai că decizia autorităților kosovare a dus la un conflict cu minoritatea sârbă din regiune, iar în august sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne și alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei dintre cele două țări – Jarinje și Brnjak. Detalii, aici.
Astfel, autoritățile de la Priștina au fost nevoite să amâne decizia până la 1 noiembrie. Pe 28 octombrie, la presiunea Occidentului, Kosovo a anunțat un plan gradual, potrivit căruia sârbii kosovari vor fi notificați, între 1 și 21 noiembrie, ulterior amendați, între 21 noiembrie și 21 ianuarie 2023, și, după 21 ianuarie, forțați să folosească plăcuțe de înmatriculare provizorii, notează Balkan Insight.
Ulterior, după 21 aprilie, plăcuțele de înmatriculare sârbești nu vor mai fi recunoscute pe teritoriul fostei provincii sârbe, care și-a declarat independența în 2008, dar care nu este recunoscută de Serbia (și nici de România, dar este recunoscută de majoritatea statelor UE și SUA).
„Ne arătăm seriozitatea prin implementarea deciziei noastre, dar, în același timp, vom da o șansă celor care vor să se integreze. Este un mod de a implementa legea, dar în același timp de a răspunde sensibilității internaționale legată de pace și securitate”, a spus premierul kosovar, Albin Kurti, la începutul lunii noiembrie.
La rândul lui, ministrul kosovar de Interne, Xhelal Sveçla, a cerut minorității sârbe să se supună deciziei guvernului și să nu fie „pionii intereselor politice”.
Numai că sute de sârbi kosovari care lucrau în administrația de la Priștina și-au dat demisia recent, în formă de protest.
În schimb, Uniunea Europeană le-a transmis celor două guverne că, dacă vor să intre în blocul comunitar, trebuie să aibă o relație normală, în condițiile în care Occidentul a încearcă să medieze conflictul dintre Serbia, susținută și de Federația Rusă, și Kosovo.
Belgradul a pierdut controlul provinciei în anul 1999, după ce, pe fondul represiunii la care au fost supuși etnicii albanezi din regiune de regimul sârb, a fost declanșat un război în care a intervenit inclusiv NATO, care, ulterior, a păstrat trupe de menținere a păcii în Kosovo.
Potrivit Acordului Kumanov, semnat în 1999, care a dus la încheierea conflictului militar, Serbia a promis că nu va mai interveni cu armata în provincie.
Sursa foto: Twitter / Josep Borell Fontelles
Comentarii