Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


Savonea şi Birchall, replici prin comunicate de presă. CSM: E imposibila adaptarea şedinţelor cu agenda fiecăruia dintre membri

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

CSM susţine că şedinţele nu pot fi programate în funcţie de agenda fiecăruia dintre membri, menţionând că nu poate da curs solicitării ministrului Justiţiei de a participa la şedinţe, întrucât întrunirile Guvernului nu sunt stabilite într-o anume zi din săptămână, pe când cele ale CSM au loc, de obicei, joia. Precizarea vine după ce Ana Birchall a anunţat că i-a solicitat, în scris, Liei Savonea amânarea ședinței în care se discuta validarea rezultatelor la şefia SIIJ pentru o zi care să nu se suprapună cu activitățile guvernamentale.

Comunicatul CSM:

„Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește în plen şi în secții, la convocarea președintelui, în acest sens fiind dispozițiile art. 27 alin. 1 din Legea nr. 317/2004.

Ședințele de plen sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepția situațiilor în care, din motive ce țin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de ședință.
Subliniem faptul că, deși nu există nicio dispoziție legală sau regulamentară, care să prevadă o eventuală procedură de consultare pentru stabilirea datei/orei ședințelor de plen de către președintele Consiliului, doamna judecător Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul de a asigura programarea ședințelor și cvorumul necesar bunei desfășurări a acestora, a procedat la verificarea prealabilă a disponibilității membrilor.

Ședințele Plenului Consiliului au avut loc chiar și în condițiile în care nu au fost prezenți toți membrii, întrucât au fost implicați în alte activități stabilite anterior – spre exemplu: deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. – ceea ce evidențiază imposibilitatea adaptării datei ședințelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puțin în situația în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente”, transmite CSM.

CSM: Există o imposibilitate obiectivă de a da curs cererii ministrului

„La data de 18 iunie 2019, ora 17:26, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, prin intermediul poștei electronice, având ca destinatar Cabinetul Ministrului Justiției, invitația pentru doamna ministru Ana Birchall de a participa la ședința Plenului Consiliului din data de 20 iunie 2019, ora 12:00.

Facem precizarea că invitarea Ministrului Justiției s-a realizat în aceeași modalitate și în aceleași condiții pentru toți membrii de drept, mod de lucru uzitat de Consiliul Superior al Magistraturii încă de la începutul acestui mandat.

Referitor la solicitarea publică a doamnei ministru să i se permită participarea la ședințele Consiliului în calitate de membru de drept, arătăm că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a ședințelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeași zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marți, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi).

Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că programarea ședințelor de Plen se efectuează cu bună credință și diligență, fiind avută în vedere păstrarea unui just echilibru între urgența aspectelor ce se impun soluționate de către Consiliul și asigurarea participării membrilor aleși ori de drept, în funcție de agendele acestora, cu respectarea timpului necesar pentru ca membrii sa integreze participarea la ședința Plenului în activitățile derulate”, explică Consiliul.

Birchall: Am rugat-o pe doamna Savonea să stabilească şedinţa într-o zi în care nu sunt activităţi guvernamentale

Reacţia vine după ce ministrul justiţiei a susţinut că i-a solicitat, în scris, Liei Savonea amânarea ședinței pentru o zi care să nu se suprapună cu activitățile de guvernamentale.

„Doamna președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la ședința Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, ședință care a fost convocată marți după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei.

Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuții cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la ședințele Plenului CSM”, transmite Ana Birchall.

Precizarea a fost făcută de ministru în contextul în care în spațiul public s-a vehiculat că Birchall ar fi boicotat ședința plenului de joi, in care urma să se valideze alegerea Adinei Florea în funcţia de şef al SIIJ. De altfel, ministrul s-a pronunțat zilele trecute cu privire la SIIJ, menționând că numirile și activitatea ar trebui controlate de plenul CSM, nu doar de comisia formată din judecători.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW