Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Directorul ANPC, Paul Anghel, atenționări privind cumpărăturile pentru Moș Nicolae: „Trebuie evitat…”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Cu ocazia sărbătorii de Moş Nicolae, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, îndeamnă părinţii să achiziţioneze dulciuri exclusiv din magazine şi raioane specializate, unde se furnizează documente de cumpărare. Acest lucru ar facilita posibilitatea de a dovedi tranzacția în cazul unor eventuale reclamații referitoare la calitatea sau siguranța unui produs.

“Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

Recomandarea adresată părinților constă în verificarea dacă jucăriile dispun de marcaje clare, ușor de citit și rezistente, ce conțin informații despre producător și/sau importator (inclusiv numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului, precum și adresa la care aceștia pot fi contactați); numărul unic de identificare al jucăriei (care include tipul, lotul sau numărul de serie, ori alte elemente de identificare relevante); și marcajul de conformitate CE, indicând astfel că jucăria respectivă este sigură. Pentru jucăriile de dimensiuni reduse, aceste detalii trebuie să fie prezentate fie pe ambalaj, fie într-un document care însoțește produsul, în conformitate cu specificațiile reprezentantului ANPC.

În postarea sa, Anghel subliniază necesitatea verificării prezenței instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații referitoare la precauțiile în utilizare pentru categorii specifice de jucării. Este esențial ca aceste informații să fie traduse obligatoriu în limba română și să fie respectate.

“Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, subliniază Paul Anghel.

Referitor la dulciuri, directorul general al ANPC recomandă achiziționarea acestora exclusiv din locuri autorizate: “Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată directorul general al ANPC în postarea sa.

Prin urmare, pe etichete trebuie să fie incluse următoarele detalii: numele produsului, informațiile referitoare la producător, ambalator sau distribuitor, inclusiv numele și adresa acestora. În cazul produselor importate, trebuie menționate numele și adresa importatorului sau distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minime, cantitatea netă și condițiile de depozitare.

În ceea ce privește ciocolata și produsele din ciocolată, este obligatoriu să fie specificat conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente. În cazul ciocolatei umplute, trebuie indicat tipul de umplutură. Se fac excepții de la specificarea cantității nete pentru produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 de grame. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.

“Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel în postarea sa.

Ultima aspect pe care părinții ar trebui să-l aibă în vedere este verificarea atentă a etichetelor produselor pentru a identifica informații despre posibilele efecte alergene ale ingredientelor sau a avertismentelor precum „poate afecta negativ activitatea și atenția copiilor”. Aceasta este deosebit de important în cazul menționării coloranților în lista de ingrediente, aceștia fiind specificați în Anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, conform precizărilor directorului general al ANPC, Paul Anghel, pe platformele de socializare.

FOTO: Pixabay

Comentarii