Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mircea Geoană, mesaj de prezidențiabil de Ziua Principatelor Române: „Acesta este destinul nostru – o țară mare, influentă în Europa” / Apel la patrotism și curaj pentru a duce „proiectul național” mai departe

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 24 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Secretarul General Adjunct al NATO și potențialul candidat la alegerile prezidențiale Mircea Geoană a transmis un mesaj cu ocazia zilei de Mica Unire, pe Facebook, marcând însemnătatea zilei în istoria națiunii. În discursul său, Geoană a subliniat dificultățile traversate de liderii pașoptiști și de Alexandru Ioan Cuza, „unul dintre cei mai importanți lideri ai națiunii noastre”, după Războiul Crimeei. Secretar General Adjunct al NATO a subliniat responsabilitatea de a construi o țară puternică, a făcut apel la patriotism și curaj pentru a duce „proiectul național” mai departe, pentru a ne onora datoria față de înaintași și urmași.

Mircea Geoană a făcut o analogie aferentă Războiul Crimeei, subliniind că în vremurile tulburi pe care le trăim la momentul actual, cu războiul din Ucraina la granițele țării, „curajul ambiția și patriotismul” reprezintă cele trei mari linii de acțiune spre progres.

Momente complicate au trăit și atunci, după Războiul Crimeei, liderii pașoptiști, Alexandru Ioan Cuza, pe care continui să îl consider unul dintre cei mai importanți lideri ai națiunii noastre.

În aceste vremuri extrem de complicate, pe care le trăim în prezent, lecția lui Alexandru Ioan Cuza trebuie să ne ghideze pe toți.

Pentru că doar prin curaj, doar prin ambiție, doar prin patriotism poți să răzbești și poți să duci proiectul național și România mai departe” , a afirmat el.

Geoană a subliniat responsabilitatea de a onora moștenirea înaintașilor  și de a construi o țară puternică, respectată și influentă pentru generațiile viitoare. Mesajul său surprinde poate țelul pe care înaltul oficial vrea să îl atingă odată cu alegerile prezidențiale de anul acesta, și anume ca România să devină „o țară puternică, o țară respectată, o țară influentă, pentru că acesta este destinul nostru: o țară mare, influentă în Europa”.

Ce este „Proiectul Național”

Nu este prima dată când Mircea Geoană vorbește despre un „Proiect Național”. La lansarea cărții sale, acesta menționa că își propune să lanseze o serie de soluții pentru România, în baza unui Proiect Național de ordin politic, pentru următorul deceniu.

Principalele direcții de acțiune care sunt prevăzute în Proiectul Național sunt:

  • valorificarea relevanței și locației strategice a țării
  • reconfigurarea și transformarea rolului și capacității statului de a-și exercita funcțiunile esențiale
  • un model economic nou și un contract social, având inovarea ca principal motor al dezvoltării
  • repopularea României

Prima oară când Mircea Geoană a promovat teza Proiectului Național a fost în iulie 2022, în cadrul unei prime dezbateri publice organizate de Proiectul România 2030 – platforma civică ce va susține candidatura acestuia la alegerile prezidențiale, notează Digi24. Atunci, înaltul oficial a vorbit despre „momentele de cumpănă și profundă transformare” prin care societatea trecea, făcând apel la contribuția tuturor oamenilor la un nou Proiect Național.

Candidatura lui Geoană la alegerile prezidențiale

Secretarul General Adjunct al NATO nu a făcut încă un anunț oficial cu privirie la candidatura sa la alegerile prezidențiale de anul acesta. La lansarea cărții sale „Bătălia pentru Viitorul României”, în noiembrie 2023, toate sugestiile mergeau în direcția unei candidaturi independente. Mai multe sondaje de opinie realizate în ultimele luni relevă că Mircea Geoană este cotat ca favorit în cursa prezidențială.

Sursă foto: X

 

Comentarii