Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Diana Șoșoacă a distribuit articole ale propagandei ruse / Avertismentul Facebook

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 14 martie 2022

Senatorul independent Diana Șoșoacă, fost membru al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a distribuit pe contul său de Facebook o postare mai veche, din data de 20 ianuarie, în care atașase un link către publicația rusească Sputnik, de atunci interzisă în România. În aceste condiții, Facebook avertizează că postarea conține un link de la o publicație aflată parțial sau integral sub controlul Kremlinului.

„Acest link provine de la un editor despre care Facebook consideră că poate fi parţial sau integral sub controlul editorial al Guvernului rus”, este avertismentul ce apare la postarea senatorului Șoșoacă.

Foto: Captură Facebook/ Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial

Foto: Captură Facebook/ Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial

Conform definiţiei Facebook, „entităţile media controlate de stat” sunt instituţiile media pe care Facebook le consideră a fi parţial sau în întregime sub controlul editorial al autorităţilor guvernamentale, pe baza unor cercetări şi evaluări efectuate pe cont propriu ţinând cont de o serie de criterii dezvoltate în acest scop.

Deși postarea a fost redistribuită în data de 11 martie, aceasta este „fixată” și este prima care apare, odată ce utilizatorii Facebook intră pe contul senatorului Diana Șoșoacă,

Foto: Captură Facebook/ Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial

În România, Russia Today și mai multe versiuni ale site-ului Sputnik au fost interzise, fiind identificate ca „propagând știri false”, după cum a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului luni, 28 februarie.

Odată accesat link-ul atașat postării Dianei Șoșoacă, acesta nu se deschide:

Context

Decizia de a bloca mai multe site-uri rusești a fost luată, la sfârșitul lunii februarie, după ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că site-urile de propagandă ale Moscovei nu vor mai putea fi accesate în UE. 

„Am luat o serie de măsuri, pentru a bloca anumite surse identificate ca propagând știri false în contextul crizei din Ucraina. O să prezint o listă a acestor site-uri, dintre care unele au fost deja închise, iar altele urmează să fie inchise, procedurile sunt începute – profitsmall.com, ru.md.sputniknews.com, md.sputniknews.com, citestesitu.com, rtnews.ro, (…) Acestea fac obiectul măsurilor pe care le-am anunțat.

Începând din această seară, ultimul operator care furnizează servicii TV în România va opri difuzarea Russia Today, difuzarea RT nu mai este permisă în România”, a anunțat Cărbunaru luni, 28 februarie.

Lista site-urilor depistate de Guvern cu știri false, în contextul crizei Ucraina-Rusia:
• https://bitinitiators.com/blog.html
• https://profitsmall.com/?domain=https://bitinitiators.com/blog
• https://yourincome.site/LP/lp_RO_RO_connera_XfZdkl_Av0VP/?domain=newsmoney.work&uclick=q5fnx99
z&uclickhash=q5fnx99z-q5fnx99z-qn-0-ydi4-cig5-usx90-f5491e
• https://ru.md.sputniknews.com/
• https://md.sputniknews.com/
• https://ro.md.sputniknews.com/
• https://citestesitu.com
• https://rtnews.ro
• https://cloudx.ro

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *