Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Trei grupuri importante din Parlamentul Germaniei susțin ideea apărării spațiului aerian al Ucrainei de către NATO

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 13 mai 2024 Etichete: , , ,

Membrii Bundestagului din partea CDU, FDP și Verzilor s-au arătat deschiși la planul ca NATO să apere spațiul aerian ucrainean, potrivit unui raport publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. De cealaltă parte, SDP (Partidul Social Democrat) susține că astfel de propuneri sunt „iresponsabile și extrem de periculoase”, notează cotidianul Die Welt.

Liderul grupului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich, a respins vehement ideea implicării NATO în apărarea spațiului aerian ucrainean. El consideră că astfel de propuneri sunt extrem de periculoase și că acest lucru ar face din NATO parte integrantă a războiului.

Ar trebui NATO să participe militar în apărarea spațiului aerian ucrainean?

Liderul grupului parlamentar al SPD, Mützenich, califică astfel de propuneri din partea altor partide drept „iresponsabile și extrem de periculoase”.

Liderul grupului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich, a respins cu vehemență sugestiile făcute de mai mulți parlamentari din alte partide potrivit cărora NATO ar trebui să participe la apărarea spațiului aerian ucrainean împotriva atacurilor rusești. „A dori să protejăm spațiul aerian ucrainean prin desfășurarea NATO înseamnă să ne îndepărtăm de principiul conform căruia nu dorim să intervenim activ în război”, a declarat Mützenich pentru ziarul „Tagesspiegel”, citat de Die Welt, adăugând: „Grupul parlamentar al SPD nu va fi de acord cu acest lucru”.

În opinia lui Mützenich, o astfel de decizie ar însemna „să ne jucăm cu focul și exact ceea ce vrea Putin – hrană pentru narațiunea sa confuză a unui NATO imperialist”.

Principiul de bază: NATO nu va interveni militar

Mützenich a continuat spunând cotidianului că este „bine și corect să continuăm să acordăm Ucrainei un sprijin militar masiv pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva agresorului rus”. Cu toate acestea, grupul parlamentar al SPD continuă să se țină de principiul conform căruia NATO nu va interveni militar.

Politicienii s-au declarat în favoarea unei propuneri înaintate, printre alții, de expertul militar Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen. În opinia sa, „o zonă sigură cu o lățime de până la 70 de kilometri” ar putea fi creată la granițele Ucrainei cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România.
Unul dintre susținători, Roderich Kiesewetter, politician din domeniul apărării din cadrul CDU, a comparat posibilul sprijin pentru Ucraina cu sprijinul acordat Israelului de către SUA, Marea Britanie și Franța, printre altele, pentru a respinge un atac aerian iranian major asupra țării în aprilie.

Deputatul FDP Marcus Faber, deputata Partidului Verzilor Agnieszka Brugger și colegul său de grup parlamentar Anton Hofreiter, care prezidează Comisia pentru Europa din Bundestag, s-au declarat de asemenea în favoarea unui sprijin al NATO pentru apărarea aeriană a Ucrainei, mai relatează sursa citată.

Președinta comisiei pentru Apărare îl critică pe Mützenich

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), președinta Comisiei pentru Apărare din Bundestag critică liderii SPD și guvernul german pentru lipsa de acțiune în sprijinul Ucrainei și protejarea NATO. Ea consideră că protejarea spațiului aerian al Ucrainei ar trebui discutată la summitul NATO din iulie, dar crede că liderul SPD ar putea împiedica această inițiativă. Strack-Zimmermann a subliniat că lipsa de răspuns din partea NATO la solicitările anterioare ale Ucrainei este o greșeală. Ea a atras atenția și asupra problemelor de personal din Ucraina, spunând că, chiar și cu sprijinul echipamentelor, lipsa de soldați rămâne o problemă majoră.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii