Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Dovezile sugerează că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka din Ucraina – The New York Times

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 iunie 2023

Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kahovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, susţine The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti, relatează Reuters.

Investigaţia publicaţiei a găsit dovezi care sugerează că a fost detonată o încărcătură explozivă aflată într-un tunel care trece prin baza de beton a barajului, distrugând structura, la 6 iunie.

„Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost aruncat în aer de o explozie declanşată în partea pe care o controlează: Rusia”, afirmă The New York Times.

Separat, o echipă de experţi juridici internaţionali care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor a declarat vineri, ca o concluzie preliminară, că este „foarte probabil” ca dezastrul din regiunea ucraineană Herson să fi fost cauzat de explozibili plasaţi de ruşi.

Kremlinul acuză Kievul că a sabotat barajul hidrocentralei, care stăvilea un lac de acumulare de mărimea Marelui Lac Sărat al SUA, pentru a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea şi pentru a distrage atenţia de la o contraofensivă „şovăitoare” împotriva forţelor ruseşti.

Ucraina acuză, la rândul său, Rusia că a aruncat în aer barajul din epoca sovietică – aflat sub controlul rusesc încă din primele zile ale invaziei din 2022 – dezlănţuind inundaţii pe o mare porţiune din câmpul de luptă, distrugând terenurile agricole şi tăind aprovizionarea cu apă a civililor.

The New York Times a citat ingineri care au declarat că doar o examinare completă a barajului, după ce apa se va scurge din el, poate stabili secvenţa de evenimente care a dus la distrugere. „Eroziunea provocată de apa care se scurge în cascadă prin porţi ar fi putut duce la o defecţiune dacă barajul ar fi fost proiectat prost sau dacă betonul ar fi fost de calitate inferioară, dar inginerii au spus că acest lucru este puţin probabil”, scrie NYT.

Comentarii