Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Desfiinţarea SIIJ, din nou pe agenda publică. Stelian Ion, criticat de Iohannis

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 august 2021

Într-o declarație de presă susținută, miercuri, 4 august, președintele Klaus Iohannis l-a criticat aspru pe ministrul justiției, Stelian Ion, pentru faptul că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu a fost încă desființată, așa cum s-a stabilit prin programul de guvernare. 

„Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei – nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt nemulţumit de aceste lucruri şi sunt şi alte şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută. Mai este mult de lucru, dar această formulă eu sunt convins că poate să funcţioneze”, a declarat președintele Iohannis.

Atacul șefului statului la adresa lui Stelian Ion survine în contextul negocierilor dure purtate între reprezentanții PNL, USR PLUS și UDMR pe marginea desființării SIIJ. UDMR și unii lideri PNL se opun categoric restabilire prerogativelor Direcției Naționale Anticorupție de a ancheta magistrați, așa cu vor cei de la USR PLUS.

Stelian Ion a propus o soluție de compromis

Confruntat cu critici dure pentru faptul că Secția Specială încă își exercită atribuțiile, ministrul Stelian Ion a propus, pentru deblocarea negocierilor în coaliție, adoptarea unui amendament prin care procurorii sau judecătorii anchetați să poată solicita transferarea dosarului la o altă unitate de parchet.

Proiectul privind desființarea SIIJ, blocat în Senat

În acest moment, proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale se află la Senat, după ce în prealabil a fost adoptat de deputați cu un amendament al UDMR care prevede care trimiterea în judecată a magistraților să se poată realiza doar cu avizul secției pentru judecători, respectiv procurori din Consiliul Superior al Magistraturii.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *