Deputatul Mircea Roșca scapă de dosar, în urma deciziei CCR privind prescripția
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat de dosarul penal care îl viza, trimis în judecată de DNA. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri, 17 februarie, încetarea procesului în cazul său și al celorlalți inculpați ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind întreruperea termenelor de prescripție. Hotărârea instanței nu este definitivă.
După mai bine de două luni petrecute în arest preventiv, în februarie 2015, Mircea Roșca a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu după ce ar fi luat mită pentru a înlesni cumpărarea unor terenuri în Azuga de către un om de afaceri.
Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Prahova, Roşca a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Popescu şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri în localitate de către firma denunţătorului. Procurorii susţin că din această sumă Mircea Roşca a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea la nivel judeţean.
„Diferenţa de 4.000 euro a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Diana Dumbravă, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului”, a arătat DNA.
Conform aceleași surse, în perioada 2011-2014, Mircea Roşca a intervenit pe lângă factorii de decizie din instituţii publice din judeţul Prahova (Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale centrale şi la nivel politic, în vederea atribuirii către societăţile deţinute de Adrian Rotilă a unor contracte de achiziţii publice.
„În schimbul acestor ‘intervenţii’, Mircea Roşca a primit de la Adrian Rotilă bani şi alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8)”, au arătat procurorii.
CCR și ÎCCJ au dat liber la achitări
Acuzațiile procurorilor din mii de dosare penale, printre care se numără și cele de corupție, au fost aruncate practic la coșul de gunoi. Problemele au apărut în mai 2022, atunci când Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal privind întreruperea termenului de prescripție.
Decizia ajuns să fie aplicată în procesele penale, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a catalogat-o, în octombrie 2022, drept normă de drept penal, ceea ce înseamnă că va putea fi considerată drept lege penală mai favorabilă.
De atunci și până acum sute de inculpați au scăpat de procesele penale. Printre ei s-au numărat și fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Crinuța Dumitrean, fostul vicepreședinte al ANRP, Sergiu Diacomatu și afaceriștii Dorin Cocoș (fostul soț al Elenei Udrea) și Gheorghe Stelian.
Cazul a ajuns pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene ca urmare a unei sesizări depuse de DNA la apelul procesului din dosarul „Mită la partid”, în care fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță.
DNA a criticat în mai multe rânduri decizia ÎCCJ și a arătat că peste 500 de dosare, cu prejudicii care trec de 1,2 miliarde de euro, ar urma să fie afectate. Poziția procurorilor a fost susținută și de experții contactați de Main News (detalii, aici).
Comentarii