Deputații PNL s-au decis: Vor modifica pragul valoric pentru abuzul în serviciu
Deputații PNL vor modificarea Proiectului de lege privind Codul Penal, adoptată de Senat, prin stabilirea pragului valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu la valoarea de 9000 de lei. Anunțul a fost făcut de Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL. El susțin că era absoluit necesar stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, raportat la decizia CCR nr.392/2017, ca o condiţie de existenţă a infracţiunii de abuz în serviciu.
„La Camera Deputaților, vom modifica forma Proiectului de lege privind modificarea și completarea Codului Penal și de Procedură Penală, adoptată de prima cameră sesizată. În acest sens, am elaborat un amendament care va fi înregistrat imediat ce Camera Deputaților va fi sesizată spre dezbatere cu această propunere legislativă”, a transmis pe Facebook, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.
De altfel, Partidul Național Liberal susține propunerea Ministerului Justiției de diminuare a pragului valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu la valoarea de 9000 de lei. Această propunere a fost făcută imediat după ce mai mulți politicieni, foști magistrați și chiar vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, au precizat că pragul valoric stabilit de Senat(n.r. 250 000 de lei) pentru abuzul în serviciu este mult prea mare și foarte multe dosare penale riscă să fie clasate din acest motiv. Detalii puteți citi.
De ce este important stabilirea pragului valoric pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune
Pe de altă parte, unul dintre membrii Comisiei Juridice din Senat, fost ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, susține că pragul valoric de 250 000 de lei, adoptat de Senat, se referă la gravitatea faptei, la prejudiciul cauzat prin comiterea faptei penale, iar valoarea salariului minim pe economie, propunere lansată de USR, ar fi derizorie.
În ceea ce privește, instituirea pragului valoric de 9000 de lei, varianta propusă de Ministerul Jusției, Cazanciuc consideră că este important ca valoarea acestuia să nu fie atacată la CCR, deoarece România nu ar mai primi fondurile europene prin PNRR.
„Important este ca la final pragul stabilit să ne dea garanţia că dacă cineva va ataca la CCR acest proiect nu va fi respins pentru că blocăm PNRR”, s-a exprimat Robert Cazanciuc la emisiunea Prima News.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii