Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Cristian Borcea a fost eliberat din închisoare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2019 Etichete:

Judecătorii Tribunalului Ilfov au respins contestația formulată de procurorii DNA în cazul lui Cristi Borcea. Omul de afaceri va fi eliberat după nouă luni de închisoare.

Update: Cristi Borcea a fost eliberat în jurul orei 17:00.

” Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. (…) Dispune punerea de îndată în libertate a intimatului – condamnat BORCEA CRISTIAN. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 06.11.2019”, se arată în minuta instanței.

O decizie de eliberare a fost luată în luna septembrie de magistrații Judecătoriei Sectorului 4, dar procurorii Direcției Naționale Anticorupție au contestat-o. Miercuri, judecătorii Tribunalului Ilfov au respins contestația procurorilor DNA.

Cristian Borcea a spus în septembrie în fața instanței care a judecat eliberarea lui condiționată, că a muncit tot timpul și a participat la toate cursurile, programele și activitățile, chiar și când era în carantină.

Borcea: N-am nicio sancțiune

Acesta a mai afirmat că pe perioada detenției a muncit în fiecare zi și că a fost vizitat de toți cei nouă copii.

„Am muncit în toate cele cinci luni în fiecare zi. Am participat la toate cursurile și programele. Unele nu au fost creditate și nu am mers după câștig.(…).

Am muncit în toate cele cinci luni în fiecare zi. Am participat la toate cursurile și programele. Unele nu au fost creditate și nu am mers după câștig.(…)

Am fost vizitat de cei nouă copii în penitenciar și am ținut legătura cu mediul familiar.(…)

N-am nicio sancțiune. Am muncit pe propria semnătura și am muncit non stop. Nu știu ce aș putea să mai fac. Vă rog mult să fiți de acord cu concluziile avocatei mele”, a spus Borcea, în fața magistraților.

Instanța i-a admis cererea de eliberare condiționată, susținând că Borcea a muncit fără supraveghere, timp de 83 de zile, figurând cu un număr de 374 de zile-câştig dintr-un dosar conexat. Decizia nu a fost definitivă iar procurorii DNA au contestat decizia instanței.

„Analizând strict perioada executată după emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 132/2019, instanţa constată că petentul a participat la 9 programe educaţionale ( 7 programe după întocmirea procesului-verbal nr. 12/03.04.2019 ce a fost avut în vedere de instanţe la prima analiză) şi 2 programe psihologice (ambele după dată de 03.04.2019), desfăşurând şi activităţi lucrative fără plată, fiind recompensat de 4 ori (toate recompensele fiind primite după dată de 03.04.2019), aspecte ce relevă o dorinţă de evidenţiere şi o atitudine care să confirme conştientizarea scopului pedepsei”, se precizează în motivarea Judecătoriei Sector 4.

Cristian Borcea are de executat șapte ani și șase luni de închisoare în dosarele retrocedărilor ilegale de terenuri și transferurilor de fotbal. Până acum, acesta a stat doar 5 luni și o în detenție.

Cristian Borcea a mai avut o cerere de eliberare în luna mai, însă Tribunalul Bucureşti a respins-o.

Borcea, condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare

Cristian Borcea a fost condamnat, pe 8 februarie 2019, la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, alături de Radu Mazăre.

La 18 martie, Curtea de Apel București a stabilit că fostul finanțator al clubului Dinamo are de executat o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare după ce au fost contopite pedepsele din dosarele retrocedărilor ilegale de terenuri și transferurilor jucătorilor.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *