Iohannis și Guvernul condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene
Președintele Klaus Iohannis a semnat o declarație comună a Conisiliului European, în care respinge ferm și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.
Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a transmis șeful statului astăzi.
Declarația comună adoptată de membrii Consiliului European poate fi citită aici.
Reacția Guvernului
Și Guvernul a condamnat decizia liderului de la Kremlin.
„România continuă să fie alături de Ucraina împotriva încercării Rusiei de a anexa teritoriul ocupat ilegal din Ucraina. Condamnăm comportamentul iresponsabil al Rusiei, care nu are alt scop decât să pună în pericol perspectivele de pace și securitate internațională, & continuăm să susținem principiile dreptului internațional”, se arată în mesajul Executivului.
Context
În urmă cu puțin timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk. El a semnat decretul de anexare la ora locală 15:00, după care a susținut un discurs în care a afirmat că, astfel, există patru noi regiuni ale Rusiei.
El spune că încorporarea acestor patru regiuni „este voința a milioane de oameni” și că este „dreptul lor integral”, așa cum este prevăzut în Carta ONU. Putin a mai susținut, între altele, că locuitorii din Donbas au fost „victimele unor atacuri teroriste inumane conduse de regimul de la Kiev”.
Liderul rus susține de mult timp că Ucraina îi vizează pe vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și a lansat în repetate rânduri acuzația nefondată că Ucraina a comis un genocid în estul țării. El a cerut apoi să se țină un minut de reculegere în memoria soldaților și „eroilor Rusiei”, care au murit în timpul „operațiunii speciale” din Ucraina.
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Comentarii