Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Legile Justiției așteaptă noul Parlament. Cum s-au raportat marile partidele la principalele teme din proiectele lui Predoiu

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Fara categorie Justitie Politic Stirile zilei , at 5 decembrie 2020 Etichete: , , ,

Proiectele care vizează modificarea legilor Justiției sunt printre principalele proiecte care așteaptă viitorul Legislativ. Cu schimbări de amploare propuse de actuala putere, proiectele se află în dezbatere publică până în primăvară. De departe, cea mai așteptată măsură este legată de desființarea Secției Speciale, decizie susținută de o parte a magistraturii a clasei politice. Au, însă, modificările șanse de izbândă, indiferent cum va arăta viitorul Parlament?

Modificările propuse de ministrul PNL al justiției au fost lansate în dezbatere publică la finalul lunii septembrie și vor fi supuse acestei dezbateri până pe 31 martie 2021.

CITEȘTE ȘI: Cine e Bogdan Mateescu, noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Cele mai importante dintre acestea sunt legate de desființarea Secției Speciale și eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților.

CITEȘTE ȘI: Două asociații de magistrați atrag atenția asupra atitudinii lui Cătălin Predoiu față de legile justiției și infectările cu noul coronavirus din instanțe

Totodată, modificările vizează reprimirea dreptului președintelui de a respinge motivat propunerile de numire în funcțiile de procurori-șefi și conferirea mai multor puteri procurorului general și reformarea modului de alegere a membrilor CSM.

CITEȘTE AICI, PE LARG, PROPUNERILE DE MODIFICARE.

Cum s-au poziționat partidele

O viitoare majoritate construită în jurul PNL ar contribui la adoptarea acestor modificări, ele fiind propuse de actuala guvernare liberală. Este de așteptat ca schimbările să fie susținute, în mare parte, și de USR PLUS, partid compus din două formațiuni al cărui discurs a fost împotriva modificărilor din justiție, susținute de fosta putere PSD-ALDE.

Social-democrații ar putea da undă verde unor modificări într-o logică electorală sau de imagine, însă nu sunt deloc puțini membrii PSD care susțin, de pildă, funcționarea Secției Speciale.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Președintele Judecătoriei Sectorului 5, după modificările propuse de ministrul Predoiu: Mi s-ar părea utilă o discuție despre pensiile foștilor angajați ai serviciilor. Au existat manipulări că judecătorii doresc menținerea Secției Speciale | Murgoci vrea ca procurorii care iau achitări în dosarele cu magistrați să fie verificați de Inspecția Judiciară

Foto: ICCJ

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW