Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


De ce și-ar dori Klaus Iohannis o guvernare PNL-PSD, după ani de atacuri la adresa social-democraților

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2021

Partidul Național Liberal se află în postura de a negocia intrarea la guvernare alături de USR, partid cu care a format coaliția de centru-dreapta în primele 9 luni ale anului 2021, sau în postura de a forma un guvern cu PSD, partid aspru criticat de Klaus Iohannis și de liberali în ultimii ani. Președintele României ar fi cel care ar înclina balanța liberalilor spre un acord cu social-democrații, potrivit unor surse Main News.

Dorința lui Klaus Iohannis îi contrazice declarațiile făcute de acesta în ultimii ani, mai ales pe cele din anul electoral 2020, în care președintele a militat constant împotriva social-democraților.

Main News a făcut o selecție a declarațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis la adresa PSD, din ultimii ani:

15 mai 2019 – „PSD a produs cea mai slabă guvernare de după revoluție: 0 autostrăzi, 0 spitale, doar promisiuni iar la capitolul realizări: nimic. Cu o excepție. La modificări pe legile justiției, pe codurile penale au lucrat mult. Și prost

29 aprilie 2020: „Jó napot kívánok, PSD! (n.r. Vă doresc o zi bună, PSD)(…) Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor”

28 septembrie 2020, imediat după alegerile locale – „Votul de ieri a reprezentat, totodată, și un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni pesediști se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv

21 octombrie 2020 – „După cum ne-a obișnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic

24 octombrie 2020 – „Dacă am fi avut un guvern PSD în pandemie ar fi fost foarte rău”

24 noiembrie 2020 – „Țara noastră a fost puternic afectată ani la rând de corupția și incompetența guvernelor PSD, care au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură și au direcționat fondurile publice către clientela de partid. Nicio reformă nu a fost dusă până la capăt în România, nicio reformă care s-a dorit reală nu a scăpat nesabotată de PSD

Mai mult, după alegerile din 6 decembrie, când aritmetica parlamentară făcea posibilă crearea unei majorități PNL-USR-UDMR, președintele menționa, în conferința din 7 decembrie, că „PSD poate rămâne în afara deciziei politice”.

Cum se explică demersul președintelui

Deschiderea liderilor liberali față de social-democrați poate fi explicată prin originile celor două partide, întrucât PNL are în componență mai mulți foști membri ai Partidului Democrat Liberal (PD-L), printre care se numără Gheorghe Flutur, Emil Boc sau Lucian Bode, partid ce își are originea în Frontul Salvării Naționale (FSN), cel care a dat și Partidul Social Democrat (PSD), a explicat Cristian Pîrvulescu, pentru Main News.

Singurul motiv pentru care se atacau era istoria diferită, dar originea unei părți a PNL-ului e comună cu PSD-ul. Ca exemplu, domnul Emil Boc. A fost activist la PCR, ca și unii de la PSD. Au și elemente de genul ăsta de cooperare, au istoric comun. Când spun Emil Boc, spun unul dintre cei mai influenți politicieni ai PNL, cred că influența lui este mult mai mare, inclusiv în ceea ce privește formarea unei majorități constituționale, pentru că Boc este unul dintre susținătorii reformei administrative”, a declarat Cristian Pîrvulescu, pentru Main News.

Astfel, o alianță între PSD și PNL ar putea crea în Parlament o majoritate constituțională, de cel puțin două treimi din parlamentari, pentru a revizui Constituția, în timp ce refacerea coaliției de guvernare, alături de USR, ar crea doar o majoritate care poate guverna și legifera, a precizat analistul politic.

Președintele avea în vedere, pentru programul său pentru alegerile prezidențiale, o asemenea reformă. Este interesat să lase viitorilor președinți și României o schimbare semnificativă a modului în care se face administrația, pentru că nu este doar o chestiune colaterală, este esențială pentru a asigura creșterea eficienței. Președintele nu are altă soluție, problema nu e de a dori. Evident, acest guvern are o mare problemă, nu este un guvern coerent ideologic. Mai mult, între lideri, pentru că președintele s-a comportat ca un lider PNL, există o contrare permanentă. Asta lasă urme, nu avem un stil de politică consensual, avem un stil de politică conflictuală. Nu ai de ales, dacă vrei să mergi mai departe, să faci o modificare Constituțională, îți trebuie o majoritate constituțională. Ai nevoie chiar acum în criza sanitară și economică de un PSD care să își asume responsabilitatea”, a spus politologul.

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA a precizat că o posibilă modificare a Constituției ar putea avea loc pe 2-3 teme, pentru a rezolva „câteva chestiuni consensuale”.

Pentru PSD e important ca reforma administrației să se facă cu ei la guvernare(…)Din punctul de vedere al coerenței ideologice, ar fi normală o coaliție UDMR-PNL-USR, dar nu prea există susținere în PNL pentru această coaliție și nu sunt convins că există susținere nici la Cotroceni”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Sursă foto: presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *