Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SURSE De ce s-a evaporat reducerea accizelor la carburanți | Neînțelegeri în Coaliție din cauza impactului măsurii

By Robert Madaianu , in Politic Stirile zilei , at 23 februarie 2022 Etichete: ,

PSD și PNL nu s-au putut pune de acord pe tema reducerii accizei la carburanți, iar măsura a fost amânată, după cum Main News a arătat aici. Potrivit unor surse politice, social-democrații insistă pentru aplicarea măsurii, însă liberalii nu sunt de acord din cauza riscurilor pe care reducerea le-ar presupune.

Impactul reducerii accizelor ar fi de circa patru miliarde de lei, potrivit informațiilor citate. Cum accizele sunt impuse de Uniunea Europeană, s-ar putea ajunge în situația ca România să scoată din bugetul de stat banii lipsă pentru accize.

Acesta ar fi unul dintre argumentele venite din tabăra liberală.

PSD, însă, vrea ca măsura să fie aplicată. Social-democrații ar vrea ca reducerea să primească undă verde dacă se stabilizează prețul barilului la nivel la nivel internațional. Totul depinde, însă, de situația din ce în ce mai tensionată din Ucraina.

Interesant este că, potrivit surselor Main News, în ședința Coaliției în care s-a discutat subiectul, toți liderii politici ar fi fost de acord cu măsura.

Decizia finală îi aparține premierului, care ar fi fost convins că măsura nu este bună, cel puțin în acest moment, mai spun informațiile citate.

CITEȘTE ȘI: Cîțu: Ministrul de Finanțe să explice de ce nu este posibilă măsura

Răsturnarea de situație

Informațiile vin în contextul în care, cu doar două zile în urmă, PSD a anunțat, prin vocea lui Marcel Ciolacu, că propune reducerea accizelor la jumătate.

De altfel, și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a confirmat marți, 22 februarie, că a propus în ședința coaliției ca acciza la carburanți să fie redusă cu 50%. Măsura a fost validată de liderii partidelor care formează coaliția de guvernare.

Potrivit oficialului, prețul la pompă ar urma să scadă cu peste un leu.

Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu”, a spus el.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *