Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


De ce condiții va beneficia Cătălin Cherecheș la Penitenciarul Rahova

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 martie 2024

Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi adus marți în țară sub escorta Poliției pentru a fi încarcerat. El are de ispășit o condamnare la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. 

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a explicat, într-o conferință de presă, că fostul primar va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru o perioadă de carantină şi observare de 21 zile. După perioada de carantină, el va fi transferat într-un alt penitenciar, în care îşi va executa pedeapsa.

„La acest moment, penitenciarul în care va executa pedeapsa nu este o informare publică”, a precizat Alina Gorghiu.

La Rahova, Cherecheş va fi cazat cu maxim alte două persoane, într-o camera de aproximativ 19 mp, care include şi mobilierul şi patul, fără spaţiul destinat grupului sanitar.

„Vorbim despre un penitenciar unde foarte recent au fost inaugurate încă 243 de locuri noi de cazare”, a explicat ministrul justiției.

Lui Cherecheş i se va asigura pat individual, aşa cum se întâmplă cu fiecare deţinut, iar camera are mobilier, instalaţii de încălzire, utilităţi sanitare, cu acces la apă potabilă şi apă caldă. Acesta va beneficia de întreaga infrastructură a penitenciarului, alimentaţie diversificată, acces la un punct comercial din incinta unităţii, acces la publicaţii şi la asistenţă medicală.

Condamnat la închisoare, prins în Germania

În cele din urmă, Cătălin Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de luare de mită.

El a fost acuzat de procurori că a primit de la o persoană din conducerea FC Baia Mare, în anul 2014, suma de 70.000 lei, sub formă de mită, pentru susținerea financiară a clubului de fotbal cu 1.000.000 lei/1.200.000 lei, fonduri ale administrației locale.

Doi ani mai târziu, spun procurorii, Cherecheș ar fi cerut nu mai puțin de 400.000 lei aceleași persoane pentru acordarea unei sponsorizări similare către clubul de fotbal. Atunci au intrat pe fir și procurorii, care l-au prins în flagrant pe Cherecheș în timp ce încasa 30.000 lei.

Edilul a fost trimis în judecată în anul 2016, iar în anul 2022 a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii