Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Planul național de prevenire și combatere a cancerului a fost promulgat / Iohannis: Avem obligația să acționăm acum

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Legea prin care este implementat Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România a fost promulgată miercuri, 2 noiembrie, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a găzduit la Palatul Cotroceni un eveniment care a marcat semnarea decretului de promulgare, unde a transmis că autoritățile au obligația de a „acționa acum” în numele persoanelor care au pierdut lupta cu boala sau care se confruntă în prezent cu un „diagnostic dramatic”.

Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România se va implementa începând cu 1 ianuarie 2023 și „reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire și combatere a cancerului la nivel național”, potrivit Legii adoptate de Parlament la finalul lunii octombrie.

Planul presupune că „toți cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică”.

Concret, este vorba de servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire (inclusiv îngrijiri paliative), servicii de psiho-oncologie, onconutriție și oncofertilitate și servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Planul va fi finanțat cu cel puțin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru programele de sănătate la nivel național.

Legea promulgată miercuri de șeful statului poate fi citită în integralitate aici.

Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte domenii. Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului și mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Așadar, le mulțumesc tuturor celor dedicați în susținerea acestei cauze”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a mai punctat că sănătatea nu trebuie să reprezinte „o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic”.

În ceea ce privește aplicarea Planului național pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic.Sunt progrese remarcabile ale științei medicale, sunt tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului”, a adăugat președintele.

În schimb, Iohannis a subliniat că România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită și a menționat că, în 2019, aproape jumătate dintre decese puteai fi atribuite factorilor de risc de tipul fumatului, alimentației nesănătoase, consumului de alcool, activității fizice scăzute sau poluării aerului.

Vă îndemn, așadar, să acționați susținut în a promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate. Rolul societății civile este esențial în sprijinirea eforturilor autorităților de a crește nivelul de alfabetizare în sănătate Accesul la informații de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor și tratamentul corespunzător”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii