Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dana Gîrbovan: Secția Specială a fost ținta unei campanii de manipulare. Procurorilor li s-a transmis să nu se înscrie la concursul pentru SIIJ

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 7 februarie 2020 Etichete: ,

Judecătoarea Dana Gîrbovan susține că are informații conform cărora la concursul pentru funcțiile de execuție în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție li s-a transmis procurorilor să nu se înscrie. Magistratul afirmă că Secția Specială a fost ținta unei campanii de manipulare, inducându-se în spațiul public ideea unui control politic, când de fapt SIIJ este singura unitate de parchet aflată doar sub controlul CSM.

Li s-a transmis procurorilor să nu se înscrie la concursul pentru SIIJ. Am informaţii din interior. A fost un val asumat de la vârful Parchetului General. S-a rostogolit ideea falsă că e un atac la independenţa procurorilor. În aceste condiţii, un procuror de carieră, cu 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, nu îşi riscă cariera. Şi acest lucru (lipsa procurorilor de la SIIJ, n.r.) este folosit ca argument pentru desfiinţare. Ideea e să laşi secţia să funcţioneze la capacitate maximă şi să facă rapoarte de activitate în fiecare an. După 2-3 ani, dacă constanţi că nu merge, poţi să vorbeşti despre desfiinţare”, a declarat judecătoarea Dana Gîrbovan, la B1 TV.

Magistratul susține că însăși denumirea uzuală de „Secție Specială” s-a făcut „propagandistic”, „pentru că prescurtarea era SS și ducea cu gândul la celebra formație nazistă”.

„Această secție, care a fost denumită «Secția specială» cumva propagandistic, pentru că prescurtarea era «SS» și ducea cu gândul la celebra formație nazistă. De fapt, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a făcut obiectul unei campanii de manipulare, și îmi asum ceea ce spun, fără precedent. S-a speculat și s-a discutat foarte mult politic pe această temă, iar acest lucru a omorât orice șansă pentru o dezbatere așezată, pe argumente, să vedem de ce a fost înființată această secție, dacă s-a confirmat ulterior necesitatea existenței unor garanții suplimentare de independență a judecătorilor și procurorilor față de anchetele penale și dacă este nevoie de o îmbunătățire a acestei secții în prezent”, a afirmat Dana Gîrbovan.

De ce s-a înființat SIIJ

Secția Specială s-a înființat deoarece la finalul anului 2017 magistrații erau „abuzați” de procurorii DNA, susține Gîrbovan.

„În finalul lui 2017 și începutul lui 2018, când au început discuțiile pe Legile justiției existau deja foarte multe informații și în spațiul public, și noi le cunoșteam de la colegi de-ai noștri, care au fost presați prin dosare penale, a fost vorba chiar de abuzuri ale procurorilor DNA în anchetele ce priveau judecătorii, despre încălcarea secretului deliberării, despre trimiterea în judecată a unor judecători cu consecința suspendării lor din funcție pe o perioadă de un an și nouă luni, aproape doi ani, despre dosare ținute deschise pe o perioadă foarte lungă de timp. Atunci a devenit evident că este nevoie să se găsească o soluție pentru ca astfel de presiuni asupra judecătorilor, dar și asupra procurorilor să nu mai poată fi puse cu asemenea ușurință

De ce este nevoie, și este important ca cetățenii să înțeleagă, de o protecție suplimentară pentru judecători. Pentru că atunci când un judecător este presat, este supus unei influențe de oriunde ar veni, de orice tip, este afectată nu numai persoana judecătorului, ci actul de justiție în sine, care afectează direct cetățeanul”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW