Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Harta șefilor din Poliție numiți fără a avea pregătirea necesară

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 iulie 2019 Etichete: , , ,

Deputatul USR, Claudiu Năsui a publicat astăzi, pe facebook, o hartă a șefilor de Inspectorate Județene de Poliție numiți fără a avea pregătirea necesară.  În acest fel, Claudiu Năsui vrea să arate că problemele care apar în cercetările în care sunt implicați polițiști sunt și din cauza șefilor care nu ajung în poziții de conducere pe bază de concurs. 

Potrivit sursei citate, în fruntea poliției sunt oameni care au picat examenul de ocupare a postului, care au fost apoi numiți direct pe funcție, prin delegare; mai sunt prieteni apropiați ai politicienilor, parteneri de partide de vânătoare. Grav este că, potrivit listei lui Claudiu Năsui, sunt șefi de poliție acuzați de plagiat dar și de fapte penale: agresiuni sexuale, abuz de minori, favorizarea inculpaților.

Mai jos, lista cu șefii inspectoratelor județene de poliție, care au legături strânse cu lumea politică

IPJ Cluj: Mircea Rus, care în anul 2017 a picat examenul pentru șef al IPJ Cluj cu nota 3. În anul 2018 a fost numit fără să mai susțină examenul de admitere, de Carmen Dan. Acesta este acuzat că este nașul fiului unui interlop clujean.

IPJ Vrancea: Un ofițer și-a sărbătorit ziua în incinta sediului poliției din Adjud, cu băutură, lăutari și o minoră, mutat de pe funcție de conducere pe funcție de execuție.

IPJ Dâmbovița: Sorin Păun, participant la chefuri și întâlniri de partid, cu Rovana Plumb și fiul ei.

IPJ Argeș: Pieleanu Tudorel, asociat într-o firmă cu Carmen Dan.

IPJ Vâlcea: Sorin-Ovidiu Oară, împuternicit Șef Inspectorat, fostul șef a devenit adjunct. A fost surprins la un local cu primarul Mircia Gutău.

IPJ Bacău: Oprișan Vasile, anchetat intern după ce a spus că femeile care primesc o palmă din partea soților exagerează atunci când sună la 112 și nu ar trebui să-i deranjeze pe polițiști în miez de noapte, deoarece pot aștepta și până dimineața.

IPJ Sălaj: Terheș Gabriel Marin, și-a încercat norocul de două ori la concursurile organizate în 2018, dar nu a reușit să ia notă de trecere.

IPJ Botoșani: Șerbănoiu Viorel, anchetat de DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. A fost schimbat de la șefia IPJ Vrancea, în 2008.

IPJ Gorj: Decebal Dumitru Draghiea, este fiul prefectului de Mehedinți Nicolae Drăghiea. Este acuzat că a agresat sexual o tânără.

IPJ Constanța: Dancu Constantin, este reclamat la DNA pentru declarații de avere în care averile nu sunt justificate de salariu. Este cunoscut ca apropiat de mediul infracțional.

IPJ Dolj: Nicolescu Constantin, în 2010 și-a pierdut funcția ca urmare a rezultatelor proaste descoperite după o verificare a Corpului de Control al MAI, iar în 2012 a revenit la șefia IPJ Dolj.

IPJ Sibiu: Ivancea Tiberiu-Iulian, în 2018 a fost acuzat că a plagiat lucrarea de doctorat, în anul 2011, după un accident a declarat că autorul a plecat de acolo acasă la socri să se spele și să se schimbe.

IPJ Neamț: Tahlan Costel-Paul, în 2018 a fost cercetat penal, alături de adjunctul său și doi subordonați, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea infractorului,

IPJ Teleorman, Dumitrașcu Valentin, mergea la vânătoare cu Dragnea și acoliții, le-a cerut celor de la Rise să îi spună de unde au informațiile când a fost cazul Teleorman Leaks.

Postarea lui Claudiu Năsui

„Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.”

Aceste cuvinte care ne arată exact cât de jos poate merge dezumanizarea celor plătiți din bani publici.

De ce ajung ei să se comporte așa? Pentru că nu sunt responsabili în fața noastră, ci a politrucilor care îi pun în funcții. De aceea, pentru un politruc se poate trimite un elicopter SMURD când are diaree, dar pentru o fată violată nu se poate ține linia de telefon ocupată. Lucrurile acestea le-am văzut deja în atâtea locuri. Peste tot unde statul ne oferă câte ceva, am văzut cum funcționează.

Problema noastră nu este un om sau câțiva oameni, fără de care sistemul ar fi perfect. Problema este întregul sistem. Iar sistemul se apără de fiecare scandal printr-un sacrificiu de formă. Opinia publică e potolită prin demisii. Depinzând cât de groasă e treaba, poate fi o demisie sau mai multe. Dar toate sunt de formă. Dar să nu credeți că cei care pleacă merg în privat să vadă cum e să cauți clienți, să trebuiască să fii responsabil pentru munca pe care o faci. Deloc, de cele mai multe ori cei demiși rămân tot în sistem, doar că merg la altă agenție de stat.

Dar dacă tot e vorba să fie demisii, atunci hai să ne mai uităm la câțiva mari conducători ai poliției române. Hai să vedem cine sunt conducătorii acestei instituții care trebuie să emane „siguranță și încredere”.

În fruntea poliției avem:
1) oameni care au picat examenul de ocupare a postului, care au fost apoi numiți direct;
2) prieteni apropiați ai politicienilor corupți sau ai aparatului de partid, fidelizați prin chermeze și partide de vânătoare;
3) plagiatori;
4) oameni acuzați de agresiuni sexuale, abuz de minori, favorizarea inculpaților;
5) oameni demiși pentru management defectuos și repuși în aceeași funcție.

Ce e trist este că lista nu se oprește aici. Putem vedea în acest grafic doar cât permite spațiul.

Toate aceste exemple ne arată că oribilele crime de la Caracal se pot repeta oricând, pentru că sistemul favorizează astfel de scenarii. Termenul de ipocrizie este foarte des vehiculat în ultimele zile. Oare cum se cheamă numirea în funcție a unor oameni necalificați, pe salarii grosolane, doar pentru că sunt în partidul potrivit?

De aceea, USR a militat mereu pentru numirea profesioniștilor în toate instituțiile unde a putut să facă acest lucru. Ultima fiind la Banca Națională a României (https://bit.ly/2OpFETn). Dacă vrem cuvântul „depolitizare” să nu rămână doar un cuvânt vid de sens, trebuie ca toate partidele să reziste presiunilor interne de a face numiri politice și să alegem oamenii strict pe criteriul competenței.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW