Daea, întrebat cât mai durează până la declararea stării de calamitate: Nu suntem departe
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că România nu este departe de momentul declarării stării de calamitate. Oficialul a punctat că „ne aflăm în interiorul acestei proceduri de a stabili calamităţile pentru culturile afectate de secetă”.
„Nu suntem departe. Suntem în interiorul procedurii de a stabili calamităţile pentru că prin procesele verbale noi ce facem? Constatăm, măsurăm, fenomenul este definit. Este secetă pedologică. Eu, ca agronom, specialiştii în domeniu constată că această secetă pedologică a avut efecte negative asupra plantei respective. A distrus-o pur şi simplu”, a explicat Daea, citat de News.ro.
Întrebat dacă până la sfârşitul lunii iulie starea de calamitate va fi constatată în România, ministrul nu a dat un răspuns clar.
„Eu declar un singur lucru. Că fac ceea ce trebuie în spaţiul juridic pe care îl am şi constat la faţa locului gradul de afectare a culturii. După această etapă vom vedea ce înseamnă din punct de vedere al impactului asupra zonelor respective. Nu toată ţara este aşa. Va fi pe zone. Şi vă spun un lucru, vom avea pâine. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot. Acolo unde s-a obţinut o producţie mai mică, calitatea este mai bună. Este o regulă agronomică aici. În momentele acestea de secetă, calităţile bobului de grâu sunt mai bune”, a mai transmis Petre Daea.
El a mai declarat că nu există un fond special pentru calamităţi la Ministerul Agriculturii.
Fermierii au înregistrat pagube uriașe în ultima perioadă, din cauza secetei și arșiței, și au cerut marți, 12 iulie, Guvernului să declare stare de calamitate în județele și localitățile unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a publicat o scrisoare deschisă, adresată Guvernului și ministrului Agriculturii, Petre Daea.
„Sunt județe unde suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine știți situația este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. Deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii țări, afectând doar anumite județe, fermierii sunt afectați mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 datorită efectelor crizelor energetice, de carburanți sau război”, se arată în scrisoarea transmisă de fermieri.
Fermierii susțin că există multe cazuri unde exploatația agricolă este pusă în pericol și că întâmpină dificultăți în ceea ce privește cheltuielile pentru echipamentele folosite în 2022, arenda și înființarea culturilor agricole pentru anii 2022-2023.
„Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preț crescut datorită crizelor energetice, carburanți, război, vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii și-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele și impozitele”, potrivit sursei citate.
Alianța cere ca starea de calamitate să fie declarată până pe 31 iulie 2022.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: mainnews.ro/daea-intrebat-cat-mai-dureaza-pana-la-declararea-starii-de-calamitate-nu-suntem-departe/ […]