Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Fermierii cer Guvernului să declare stare de calamitate în județele afectate de secetă și arșiță / Precizările ministrului Agriculturii

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Fermierii au înregistrat pagube uriașe în ultima perioadă, din cauza secetei și arșiței, și au cerut marți, 12 iulie, Guvernului să declare stare de calamitate în județele și localitățile unde mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată. 

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a publicat o scrisoare deschisă, adresată Guvernului și ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Sunt județe unde suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine știți situația este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. Deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii țări, afectând doar anumite județe, fermierii sunt afectați mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 datorită efectelor crizelor energetice, de carburanți sau război”, se arată în scrisoarea transmisă de fermieri.

Fermierii susțin că există multe cazuri unde exploatația agricolă este pusă în pericol și că întâmpină dificultăți în ceea ce privește cheltuielile pentru echipamentele folosite în 2022, arenda și înființarea culturilor agricole pentru anii 2022-2023.

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preț crescut datorită crizelor energetice, carburanți, război, vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii și-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele și impozitele”, potrivit sursei citate.

Alianța cere ca starea de calamitate să fie declarată până pe 31 iulie 2022.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că „terenul” confirmă îngrijorările fermierilor și a menționat că va emite un ordin comun cu ministrul de Interne, Lucian Bode.

O să îl comunic prin videoconferință cu structurile teritoriale – să le asigurăm libertatea de a decide la fața locului, și unde plantele sunt calamitate total, să intre la recoltare pentru a fi folosită masa vegetativă în zootehnie și să lase terenul liber pentru pregătirea anului viitor, așa că ei să nu fie penalizați de APIA”, a declarat Petre Daea, marți, la Digi24.

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/fermierii-cer-guvernului-sa-declare-stare-de-calamitate-in-judetele-afectate-de-seceta-si-arsita-precizarile-ministrului-agriculturii/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 32283 more Info to that Topic: mainnews.ro/fermierii-cer-guvernului-sa-declare-stare-de-calamitate-in-judetele-afectate-de-seceta-si-arsita-precizarile-ministrului-agriculturii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW