Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: USR-PLUS e gata să-și asume guvernarea alături de PNL și UDMR / Ce a spus despre o colaborare cu AUR

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2020

Dacian Cioloș a declarat că România are nevoie de o majoritate reformistă de dreapta și a anunțat că USR-PLUS se va prezenta la negocierile cu Klaus Iohannis „deschiși pentru a găsi o formulă cât mai bună”. Dan Barna consideră că cea mai bună variantă din acest moment este crearea unei majorități cu PNL și UDMR. 

Co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a anunțat că, odată ce fuziunea dintre cele două partide va fi completă, vor organiza un congres pentru a lăsa membrii Alianței să decidă cine vor fi liderii formațiunii.

În legătură cu viitorul premier, credem că este esențial să susținem un candidat credibil. Acest lucru trebuie discutat la negocierile cu președinte. Acest candidat trebuie să aibă capacitatea de a uni forțele reformiste de dreapta. Aș vrea să transmit un mesaj colegilor. Ne aflăm în ultima fază a fuziunii care în câteva săptămâni va fi completă. Vom organiza un congres pentru a lăsa membrii să decidă cine conduce USR-PLUS. USR-PLUS e gata să-și asume guvernarea alături de PNL, UDMR. E nevoie să venim cu un plan de reforme”, a precizat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă.

Dan Barna a precizat că Alianța va publica un document cadru de la care vor porni negocierile de la Palatul Cotroceni.

Dacă ne uităm pe cifre, vedem că este posibilă crearea unei majorități decente, din USR-PLUS, PNL și UDMR. Avem documentul care va fi pus în dezbatere publică, documentul cadru cu care ne așezăm la masă cu PNL. Această eternă nemulțumire și dorință de mai bine este ceea ce a făcut ca USR să obțină rezultate spectaculoase în ultimii 4 ani. Diferența dintre dorințele noastre și realitate s-a strâns la fiecare alegeri. Și rezultatul de astăzi este un stimul pentru a fi mai responsabili”, a spus Dan Barna.

Întrebat dacă Ludovic Orban ar putea să fie un premier cu credibilitate, Cioloș a menționat că acest lucru va fi stabilit de președintele Klaus Iohannis.

Eu sunt convins că președintele României va avea o analiză foarte pragmatică legată de soluția și formula de premier care poate să dea acest nou semnal de început și formarea unui guvern. Din punctul nostru de vedere, e important să dăm semnalul unui nou început. N-avem o problemă din acest punct de vedere, nu e o constrângere. Mergem la aceste discuții deschiși pentru a găsi o formulă cât mai bună. Un premier cu credibilitate care poate să adune forțele reformatoare”, este răspunsul lui Dacian Cioloș.

Copreședintele USR-PLUS a fost întrebat dacă ia în calcul o colaborare cu partidul AUR.

Haideți să fim serioși. Este o formațiune politică unde n-am văzut idei reformatoare. România are nevoie de reformă, de recredibilizarea politicienilor. E nevoie de o reformă a administrației publice, avem nevoie de mesaje clare pentru Sănătate și Educație. E o categorie a societății care nu s-a simțit reprezentată sau nu a perceput mesajele guvernului. Viitorul Guvern va trebui să dialogheze cu toți românii. E nevoie de empatie, asta presupune transparență, eforturi de comunicare, dialog”, a spus fostul premier.

Printre temele cu care USR-PLUS se va prezenta la negocieri, se numără „Fără penali în funcții publice”, fără imunitate parlamentară, depolitizarea administrației publice, investiții în educație, sănătate și infrastructură și înființarea DNA-ului Pădurilor, a mai precizat liderul Alianței.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *