Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu participă la Congresul fostului partid al oligarhului Plahotniuc

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 20 noiembrie 2022 Etichete: , ,

O delegație a Partidului Social Democrat, condusă de Marcel Ciolacu, participă duminică, 20 noiembrie, la Chișinău, la Congresul Partidului Democrat din Moldova, fosta formațiune politică a oligarhului Vladimir Plahotniuc.

PDM este principala formațiune care a deținut puterea politică în Republica Moldova în perioada 2009 – 2019, marcată de jaful din sistemul bancar, anularea ilegală a alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău și nu în ultimul rând încercarea de uzurpare a puterii, în pofida înfrângerii suferite în alegerile parlamentare.

În vara anului 2019, deși în Parlament exista o majoritate care o desemnase pe Maia Sandu pentru ocuparea funcției de prim-ministru, împins de la spate de Plahotniuc, Pavel Filip, aflat și acum în conducerea PDM, a refuzat timp de mai multe zile să predea fotoliul.

A fost nevoie de intervenția comună a UE, SUA și Federației Ruse pentru ca Vladimir Plahotniuc să renunțe la putere. Oligarhul a fugit din Republica Moldova pe 14 iunie 2019, imediat ce partidul său a pierdut puterea. Ulterior, pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă, acesta fiind acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal.

Pe 26 octombrie 2022, Plahotniuc a fost plasat pe lista de sancțiuni a Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, alături de mai multe persoane și entități, printre care și Ilan Șor. La doar câteva zile, oligarhul și-a anunțat revenirea în politică.

Comentarii