Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


JO 2024: Organizatorul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a depus plângere pentru hărțuire, Parchetul inițiază investigații

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 august 2024 Etichete: , ,

Autoritățile franceze investighează amenințările cu moartea primite de Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, după ce acesta a depus o plângere pentru hărțuire, relatează Politico.

Jolly a fost ținta hărțuirii după o scenă din ceremonie intitulată „Festivity”, care a prezentat un grup de dansatori și persoane trans într-o ipostază asemănătoare cu „Cina cea de taină” a lui Leonardo Da Vinci. Aceasta a provocat indignare în rândul unor grupuri creștine și a unor politicieni, inclusiv premierul ungar Viktor Orban și fostul președinte american Donald Trump, care l-au acuzat pe Jolly de batjocorirea creștinismului. Barbara Butch, un DJ francez ce a jucat un rol principal în scenă, a declarat că și ea a fost amenințată și hărțuită online, motiv pentru care a depus mai multe plângeri.

Parchetul din Paris a anunțat vineri că a examinat mesajele trimise lui Jolly și a trimis cazul unei unități specializate în infracțiuni motivate de ură. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și-a exprimat „sprijinul neclintit” față de Jolly. Acesta a clarificat ulterior că „Cina cea de taină” nu a fost inspirația scenei și că intenția era de a ilustra o sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului, fără intenția de a insulta creștinismul.

„În Franța, avem voie să iubim, cum vrem și pe cine vrem, avem voie să credem sau să nu credem… Avem o mulțime de drepturi, iar ideea a fost să prezentăm aceste valori”, a spus Jolly reporterilor după ceremonie.

foto: Captura Video

Comentarii