Ciolacu și Cioloș își pasează responsabilitatea pentru Roșia Montană
România ar putea fi obligată să plătească despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari către compania canadiană Gabriel Resources pentru blocarea exploatării aurului de la Roșia Montană, iar în clasa politica a început jocul de pasare a responsabilității. Premierul Marcel Ciolacu a dat vina pe fostul șef al executivului, Dacian Cioloș, în mandatul căruia a fost inițiat dosarul pentru includerea zonei în patrimoniul UNESCO. De cealaltă parte, Cioloș susține că, în fapt, cel care a blocat exploatarea a fost fostul premier, Victor Ponta, actualul consilier onorific al lui Marcel Ciolacu.
Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) urmează să pronunțe o decizie în litigiul intentat statului român de către compania canadiană Gabriel Resources, cea care ar fi trebuit să exploateze zăcămintele de aur de la Roșia Montană. Potrivit informațiilor noastre, tendința este în acest moment ca România să piardă judecata, ceea ce ar însemna că va fi obligată la plata unor despăgubiri de peste 2 miliarde euro.
Povestea exploatării aurului de la Roșia Montană de către firma Gabriel Resources debutează la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000. Potrivit Rise Project, care a publicat documente în acest sens, licența de exploatare a aurului a fost acordată în 1999 către companiei statului Minvest, fără licitație, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation, cea la care Gabriel Resources deținea aproximativ 80% din acțiuni, restul fiind ale statului român.
Statul român a dat cu piciorul unei afaceri de miliarde de dolari
În anul 2000, RMGC a început în zonă primele studii de teren, iar în 2006 compania a depus raportul pentru obținerea acordului de mediu. Potrivit documentației tehnice, publicată în presa de la acea vreme, la Roșia Montană există aproximativ 286 tone de aur ce pot fin exploatate, din care s-ar fi putut obține o cantitate netă de 244 tone de aur. Estimările RMGC arătau că proiectul ar fi adus în jur de 5,3 miliarde de dolari în economia României, din care 2,3 miliarde de dolari ca beneficii directe și 2,9 miliarde de dolari ca încasări ale furnizorilor și angajaților români.
În anul 2013, în contextul în care guvernul condus de Victor Ponta trebuia să decidă începerea exploatării, câteva mii de cetățeni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva unei asemenea decizii. Ei erau nemulțumiți de metoda de extragere aleasă, care ar fi presupus utilizarea a aproximativ 250.000 tone de cianură.
În zadar au încercat să explice susținătorii proiectului că aceeași tehnologie este folosită în mine din SUA, Noua Zeelandă, Canada, Italia, Finlanda, Spania sau Suedia, iar, în final, guvernul a cedat și a mutat responsabilitatea către Parlament. În iunie 2014, pe fondul presiunii publice, legislativul de la acea vreme, din care făcea parte Victor Ponta, dar și actualul premier, Marcel Ciolacu, a respins aproape în unanimitate proiectul de modificare a Legii minelor, cel care ar fi permis exploatarea. Ulterior, în iulie 2015, Gabriel Resources a acționat în judecată statul român pentru a cere despăgubiri.
Ajuns în fruntea guvernului în decembrie 2015, Dacian Cioloș, un critic al proiectului, a demarat procedurile pentru includerea zonei de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, ceea ce s-a și întâmplat în iulie 2021. Acum, în contextul unei iminente decizii a tribunalului de arbitraj, Marcel Ciolacu a acuzat că tocmai această decizie ar cauza pierderea litigiului.
„Cred că v-aţi obişnuit, pentru că eu cel puţin m-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie, ca şi prim-ministru, pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri – şi astăzi fac şedinţă de Guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi să ne putem apăra, ca şi alte state din Uniunea Europeană, înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Cioloș: Îi cer lui Marcel Ciolacu să îşi asume răspunderea
De cealaltă parte, Cioloș susține că, în fapt, cel care a blocat exploatarea a fost fostul premier, Victor Ponta, actualul consilier onorific al lui Marcel Ciolacu.
„Roşia Montană este o afacere a PSD din care aceşti oameni vor să câştige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului, să nu aveţi niciun dubiu că cei de la PSD aşteaptă să le intre sume considerabile în cont. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu şi de ceilalţi beneficiari. Astăzi încearcă să şteargă urmele şi nu vor să-şi asume responsabilitatea propriilor fapte. Din acest motiv îi cer lui Marcel Ciolacu să îşi asume răspunerea, el şi prietenii lui care au dat exploatarea pe mîna Gold Corporation împotriva românilor care au ieşit în stradă pentru protejarea un sit de valoare universală. Compania Roşia Montană Gold Corporation a dat în judecată statul român în iulie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta. Evident, pentru Marcel Ciolacu este de vină Cioloş, care a ajuns la guvern în decembrie 2015, şi nu consilierul său «onorific» Ponta care, prin acţiunile sale şi ale prietenului Vâlcov, care era şeful Comisiei pentru Roşia Montană din Parlament, a dus România în această fundătură”, a afirmat Dacian Cioloş.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii