Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Comisia Europeană a aprobat 875 milioane de euro pentru Autostrada Sibiu – Pitești. În ce stadiu se află lucrările la prima autostradă care va traversa Munții Carpați

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 septembrie 2020 Etichete: , ,

Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru prima etapă de construcție a autostrăzii Sibiu – Pitești. Va fi prima autostradă care traversează Munții Carpați, asigurând conectivitate nestingherită în România pe coridorul Rin-Dunăre al rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Coridorul va asigura o legătură neîntreruptă pe teritoriul României, de la portul Constanța de la Marea Neagră până la Nădlac, la frontiera maghiară, conectând România centrală și de vest cu rețeaua de autostrăzi europene. Potrivit comisarului pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira: „Acest proiect va elimina un blocaj major în rețeaua de transport din România, ceea ce va spori siguranța rutieră, va scurta durata călătoriilor și va reduce costurile pentru pasageri și mărfuri. Proiectul va avea un impact extrem de pozitiv asupra economiei și a calității vieții populației locale”. 

Autostrada Sibiu – Pitești

Autostrada Sibiu – Pitești va avea o lungime de 122,11 km și are cinci secțiuni. Secțiunea 1 este contractată cu firma austriacă Porr Construct.

Pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) a fost semnat contractul pentru proiectare și execuție cu italienii de la Astaldi.

În următoarea perioadă urmează să fie anunțat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km).

În ceea ce privește secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km) și secțiunea 3 Cornetu Tigveni (37,4 km), cele mai dificile, CNAIR a anulat licitațiile pentru realizare unor studii geotehnice suplimentare. Oficialii din compania de drumuri au declarat că intenționează să lanseze direct licitații pentru proiectare și execuție.

Secțiunea 1 (13.170 km Sibiu – Boița)

 • Constructor: Porr Construct SRL
 • Valoarea ofertată: 612,647,863.38 lei fără TVA
 • Sursa de finanțare: POIM în cofinanțare cu bugetul de stat al României
 • Data semnării contractului: 14 Aprilie 2019
 • Durata contractului: 168 luni din care 12 luni perioada de proiectare, 36 luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție a lucrărilor
 • Stadiul lucrărilor: 19,95%

Secțiunea 5 (30.350 Km Curtea de Argeș – Pitești)

 • Constructor: Astaldi SpA
 • Valoarea ofertată: 1,710,277,069.34 lei fără TVA
 • Sursa de finanțare: POIM în cofinanțare cu bugetul de stat al României
 • Data semnării contractului: 11 mai 2020
 • Durata contractului: 180 luni din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție a lucrărilor
 • Stadiul lucrărilor: 0% (nu a fost finalizată proiectarea)

Sursa foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com