Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Dacian Cioloș, după decizia liberalilor: Vom fi cel mai mare partid din opoziție

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Dacian Cioloș, liderul USR, a anunțat în noaptea de luni spre marți, după decizia liberalilor de a începe negocierile cu PSD în vederea formării unui Guvern, că pentru partidul pe care îl conduce începe o nouă etapă și va fi cel mai mare partid din opoziție.

Între altele, Cioloș a scris pe Facebook că este revoltat de ușurința cu care PNL și-a trădat votanții, în condițiile în care liberalii „au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc”.

Președintele USR a mai notat că vechile partide s-au simțit amenințate de „suflul nou” pe care l-a adus formațiunea sa în politică, astfel că USR va intra în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism.

Redăm integral postarea de pe Facebook a liderului USR:

Liderii PNL au ales, în seara asta, PSD pentru a negocia formarea unui nou guvern. Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe.

Am văzut în ultimele luni că vechile partide s-au simțit amenințate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică. Am căutat să ne facem treaba cu cinste și corectitudine, să fim fermi atunci când a fost vorba de valori, chiar dacă, probabil, am mai avut și stângăcii.
Dar nu ne-am trădat promisiunile, chiar dacă unii ne-au considerat, câteodată, rigizi.

Flexibilitate la noi n-a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale așa cum vedem că se practică cu nonșalanță la pe-ne-le (că liberali mi-e rușine să-i numesc).

USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliție cu PNL sperând că ceea ce liderii peneliști au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om.

Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă.

Și Dan Barna a comentat pe rețeaua socială decizia PNL. El a notat că partidul condus de Florin Cîțu „putea alege reformele, onoarea și viitorul, dar a ales stagnarea, dezonoarea și trecutul. A ales PSD. O decizie păcătoasă care nu va face o Românie mai bună. Singura alternativă democratică reală și reformistă la puterea care se constituie începând din această seară este USR”.

Alte reacții din USR:

Context

PNL a decis să înceapă negocierile cu PSD pentru formarea unei majorități care să dea noul guvern. Decizia a fost luată de liberali în ședința Biroului Politic Național (BPN) de luni seara, 8 noiembrie.

Amintim că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat tot astăzi că partidul pe care îl conduce a decis să înceapă negocierile pentru formarea „unei mari coaliţii” cu PNL şi PSD, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Decizia a fost luată într-o ședință a Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW