Tuesday, December 6, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Liberalii au decis: Încep negocierile cu PSD pentru formarea unei noi majorităţi UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 noiembrie 2021

UPDATE A venit și comunicatul oficial al liberalilor care anunță decizia BPN de luni seara. Negocierile cu social-democrații încep marți, 9 noiembrie.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, PNL are câteva principii care nu sunt negociabile:

„-Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
-PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
-Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
-Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
-Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
-Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
-Reforma statului.
-Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială

PNL a decis să continue negocierile cu PSD pentru formarea unei majorități care să dea noul guvern. Decizia a fost luată de liberali în ședința Biroului Politic Național (BPN) de luni seara, 8 noiembrie. 

Votul în BPN a fost 48 „pentru” și 22 „împotrivă”. Mandatul de negociere cu social-democrații va fi de maximum două săptămâni, perioadă în care România va avea în continuare un Executiv interimar.

De menționat este că liberalii nu au decis momentan propunerea pentru funcția de premier și nici nu au fost discutate numele posibililor miniștri.

Amintim că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat tot astăzi că partidul pe care îl conduce a decis să înceapă negocierile pentru formarea „unei mari coaliţii” cu PNL şi PSD, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Decizia a fost luată luni, 8 noiembrie, într-o ședință a Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW