Cunoscut restaurant de pe litoral, închis din cauza condițiilor insalubre. Șeful ANPC: Un atentat la sănătate
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) a efectuat un control la cel mai freventat restaurant din stațiunea Costinești. Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a prezentat, miercuri, 28 iunie, neregulile constatate la o cherhana de la malul mării, pe care le numește „atentat la sănătatea publică”.
„Condițiile de preparare și păstrare reprezintă, din punctul nostru de vedere, un atentat la sănătatea dumneavoastră, motiv pentru care, această locație, a fost și va rămâne oprită(n.r.„Pofta Pescarului” din Costinești).
Președintele ANPC a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii care arată condițiile insalubre din această locație.
„Dezastru” și în marile lanțuri de magazine, potrivit ANPC
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în cadrul campaniilor periodice de supraveghere a pieței, a desfășurat o acțiune de urmărire a trasabilității produselor din pește comercializate în marile lanțuri de magazine. Potrivit reprezentanților ANPC, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 20.000 lei și s-a dispus:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul uman peste jumătate de tonă de produse alimentare neconforme în valoare de mai bine de 11.000 lei
– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor.
Cele mai frecvente nereguli întâlnite de inspectorii ANPC. La ce trebuie să fie atenți consumatorii
– prezența, în spațiile frigorifice de congelare a unui exces de gheață atât pe materia primă, cât și pe pereții, tavanul și agregatele frigorifice
– folosirea unor agregate frigorifice neigienizare, cu rugină și strat gros de praf și grăsime
– existența în spațiul de depozitare a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită sau fără elemente de identificare din care să rezulte data limită de consum, precum și produse retrase din circuitul consumului uman, fără a fi lotizate
– utilizarea unor echipamente de gătire, de tip cuptoare pentru prepararea orezului cu procent ridicat de arsuri de grăsime și zone cu rugină
– folosirea unor vase uzate, a unor recipiente pentru prepararea orezului cu strat gros (de praf și grăsime), precum și a bureților pentru vase din sârmă și a unor ustensile de bucătărie neprofesionale și cu un avansat grad de uzură
– utilizarea unor spații de lucru neigienizate și nerenovate, cu pereții deteriorați, cu mucegai
– lipsa inscripționării pe etichetele de produs a lactozei și amidonului, pe lista de ingredient.
Sursă foto: ANPC
Comentarii