PoliticStirile zilei

Cum se împart mandatele în viitorul parlament. PSD, PNL și UDMR ar putea forma majoritatea

Viitorul parlament va fi extrem de fărmițat. În urma alegerilor parlamentare de duminică, nu mai puțin de șapte formațiuni politice au trecut pragul electoral, ceea ce înseamnă că formarea unei majorități și numirea unui guvern nu va fi o simplă formalitate. 

Potrivit calculelor făcute de USR, PSD ar urma să fie cea mai mare forță politică din Parlement, cu 123 de parlamentari, urmată de AUR, cu 92 de aleși, PNL – 72, USR – 59, SOS – 38, UDMR – 32, POT – 32 și Minorități – 19. Pentru învestirea unui guvern este nevoie de votul a cel puțin a 234 de senatori și deputați.

Prima varianta ar fi o coaliție între PSD – AUR – Minorități, care ar aduna fix 234 de parlamentari. O opțiune posibilă, după cu a recunoscut Mihai Tudose, dar puțin probabilă în acest moment. Intrarea la guvernare pentru AUR, într-un moment atât de delicat pentru economie și alături de un partid precum PSD, ar putea distruge alegătorilor încrederea în formațiune condusă de George Simion.

O doua posibilitate și cea mai probabilă în acest moment ar fi continuarea coaliției PSD – PNL, la care să fie limite UDMR și Minoritățile. Ar rezulta un total de 246 de parlamentari, la limită pentru a trece guvernul, dar fără majoritate în Senat. Ar fi nevoie ca cele două partide mari să mai coopteze în rândurile lor traseiști, iar AUR, SOS și POT reprezintă o bună bază de recrutare.

A treia variantă, care ar asigura stabilitatea numerică în legislativ, dar nu și politică, ar fi o largă coaliție a partidelor „democratice”, adică PSD – PNL – USR – UDMR – Minorități. Ar rezulta 324 de parlamentari.

Partidele extremiste AUR, SOS și POT vor avea 162 de aleși în viitoarea legislatură, adică mai mult de o treime, însă insuficient pentru a guverna sigure.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button