Nelu Tătaru, în Parlament: Cât despre demisie, să mi-o ceară în martie, aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin această ţară
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și-a început discursul în Parlament la moțiunea simplă care îl vizează cu mai multe cifre despre felul în care a controlat România pandemia de coronavirus, de la începutul ei, până în prezent.
„Mi-am permis să aduc și mai multe date și să facem și o comparație cu cei din jurul nostru unde nu întâmplător aveam și cea mai importantă diasporă. În 23 ianuarie se instituia la nivelul Ministerului Sănătății grupul tehnic de lucru pentru monitorizarea și managementul posibilei infecții cu coronavirus în contextul în care pandemia avansa în China.
Primul caz a apărut în România pe 26 februarie, în Spania erau două cazuri, în Italia erau 323 de cazuri. Urmează un efort maxim a tot ce a însemnat sistem medical românesc, Guvern, în lupta cu ceva necunoscut, fără vaccin, fără tratament. După 14 zile, treceam din Scenariul I în Scenariul II, noi aveam 25 de cazuri, Spania avea 1204 cazuri iar Italia avea 9172 de cazuri confirmate. După nu mai mult de patru zile, treceam în Scenariul 3, acel scenariu peste peste 101 cazuri. Noi aveam 102 cazuri, Spania avea 4334 de cazuri și Italia avea 17.760 de cazuri. La sfârșitul lunii martie, intrasem deja în scenariul 4, peste 2.000 de cazuri. Noi aveam 2.245 de cazuri, Spania avea 85.195 de cazuri iar Italia avea 101.739 de cazuri”, susține Nelu Tătaru.
A urmat gestionara unor momente, Sărbătorile Pascale, în care în prima zi de Paște noi aveam 8.746 de cazuri, cu 1.892 de cazuri vindecate și 444 de decese. A doua zi de Paște aveam 8.936 de cazuri confirmate, 2017 cazuri declarate vindecate și 451 de decese.
A urmat weekendul de 1 mai, unde a fost vârful pandemiei, sărbătorile de Rusalii”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății susține că politicul a intrat prea repede în joc, când medicalul încă nu și-a revenit.
„Aceasta a fost realitatea pe care eu personal o gestionam la acel moment și am avut decizia specialiștilor, dar atunci repetam că ce s-a întâmplat în alte țări se poate întâmpla și la noi. Au fost momente în care mă gândeam câți suntem și câți vom fi. Nu am crezut și nici nu cred că poate exista atâta indolență, atâta mișcare neprofesionistă în condițiile în care ne-am trezit în urmă cu trei patru săptămâni și prezentăm o altă realitate.
Mai mult decât atât, cu un corp medical care este controlat în acest moment de Curtea de Conturi la ore suplimentare, la gărzi, un Avocat al Poporului care spune că suntem centre de detenție iar personalul medical torționari. N-am crezut că vom ajunge în momentul în care în martie, aprilie, mergând prin țară pe străzile pustii, personalul medical expus să fie arătat cu degetul.
Nu este mult de când erau „eroii în halate albe”, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare. Suntem într-un moment în care sunt chemat să justific o activitate de două luni jumate de ministru și încă o lună de secretar de stat. Cred că politicul a intrat prea repede în joc, medicalul încă nu și-a revenit”, a mai spus ministrul.
Nelu Tătaru le-a transmis parlamentarilor care au inițiat moțiunea simplă împotriva sa că are onoare, dar nu își da demisia pentru că „nu ar fi drept față de români și de cadrele medicale”.
„Cât despre demisie, să mi-o ceară în martie, aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin această ţară.
Nu mi-am pus rude în consilii de administraţie, la Unifarm, la Antibiotice şi ştiţi foarte bine acest lucru. (…) Nu există autorizaţie din partea DSP pentru testarea pe câmp. Se vorbeşte despre demisia de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, să mi-o ceară în martie, aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare, nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în acest moment”, a afirmat Nelu Tătaru.
Miistrul a răspuns şi acuzaţiilor aduse în cuprinsul moţiunii simple cu privire la faptul că sistemul medical românesc nu are capacitatea de a trata marii arşi.
„Am fost acuzat că în continuare arsurile se tratează în străinătate… sunt ministru de 2 luni şi jumătate, să nu călcăm pe un teren minat. Suntem la cinci ani de la un episod… haideţi să gândim practic, profesionist şi să nu călcăm pe memoria unor oameni”, le-a transmis Nelu Tătaru parlamentarilor.
Știre în curs de actualizare
Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: Nelu Tătaru, în Parlament: Cât despre demisie, să mi-o ceară în martie, aprilie, când se cău… […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/cum-se-apara-ministrul-sanatatii-in-parlament-date-oficiale-despre-pandemia-de-coronavirus/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 33406 additional Information to that Topic: mainnews.ro/cum-se-apara-ministrul-sanatatii-in-parlament-date-oficiale-despre-pandemia-de-coronavirus/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/cum-se-apara-ministrul-sanatatii-in-parlament-date-oficiale-despre-pandemia-de-coronavirus/ […]