Cum ne protejăm împotriva gripei sezoniere: primele măsuri recomandate de specialiști/Medic: Evitați automedicația
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în săptămâna 18 – 24 septembrie, 41,3% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Prahova şi Ilfov. Medicii specialiști în boli infecțioase, contactați de Main News, spun că nu se așteaptă la un val pandemic, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, menționa că recomandă purtarea măștii de protecție, în cazul persoanelor infectate, chiar dacă această măsură nu este instituită prin lege.
Medicii se așteaptă, însă, la un „val de viroze respiratorii”, cu precădere în rândul copiilor, lucru specific sezonului rece. Astfel, cadrele medicale susțin vaccinarea împotrivei gripei în perioada septembrie-octombrie, pentru a produce anticorpi. Vaccinul antigripal se poate lua din farmacii, în baza unei rețețe eliberate de medicul de familie. Este gratis pentru minori, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și compensat în proporție de 50% pentru persoanele cu boli cronice.
„Ministerul Sănătății a decis ca vaccinul să fie luat de pacient din farmacie, pe baza unei prescripții medicale eliberate de medicul de familie. Se va da pe gratis pentru copii în vârstă de până la 18 ani și pentru cei de peste 65 de ani, iar pentru celelalte categorii se va da în procent de 50%, a menționat medicul de familie Adela Tudor, pentru Main News.
Medic de familie: Evitați automedicația, chiar dacă vi se pare o gripă banală
Adela Tudor, medic de familie, menționează că automedicația este periculoasă, chiar dacă este vorba despre o „gripă banală”. Efectele unor medicamente autoadministrate pot fi grave, în cazul unor persoane cu alergii, afecțiuni cronice.
„În niciun caz, să nu se ia medicamente după auz sau după net. În primele zile de la instalarea gripei, recomand administrarea vitamei C -1000 mg, lichide, ceaiuri din plante cu efect antiseptic, miere de albine, repaos fizic, consumul de alimente bogate în nutrienți, legume crude sau fierte, proteină , fructe de sezon”. Se pot lua antitermice ușoare, iar dacă simptomele perssistă sau se înrăutățesc, pacienții trebuie să se prezinte la doctorul de familie, a explicat, pentru Main News, Adela Tudor, medic de familie.
În timpul sezonului de gripă de anul trecut, potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, „de la începutul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3900 de cazuri de gripă confirmată de laborator și au fost înregistrate 97 de decese.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii