Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PNL a inițiat un amendament care îi permine președintelui Klaus Iohannis să candideze la parlamentare ca independent pe lista unui partid politic

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 septembrie 2024

Partidul Național Liberal a inițiat în Parlament un amendament care, dacă va fi adoptat, îi va permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent pe lista unui partid politic, a anunțat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

În ciuda faptului nu a ales în funcția de secretar general al NATO, cea pentru care și-a anunțat public candidatura, și nici nu a primit un alt post important la nivel european, Klaus Iohannis, al cărui mandat de președinte expiră în luna decembrie, și-ar putea continua totuși cariera politică. Cum pentru funcția de șef al statului nu mai poate candida, conform Constituției, Iohannis ar putea viza un post de senator.

Conform prevederilor legale în vigoare, pentru a candida pe lista PNL la Parlamentare, Iohannis ar trebui să devină membru de partid. Prin urmare, ar trebui să demisioneze din funcția de șef al statului, asta pentru că legea fundamentală îi interzice pe durata mandatului să fie membru al vreunui partid politic.

Iohannis este la mâna PSD

Ar fi o ieșire pe ușa din dos a Palatului Cotroceni. De altfel, Administrația Prezidențială a confirmat marți că Iohannis își ca duce mandatul la bun sfârșit.

„Președintele României, Klaus Iohannis, precizează că își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze din funcția de președinte”, a transmis președinția.

Prin urmare, PNL a inițiat un amendament astfel încât pe listele electorale să se poată strecura și persoane care nu sunt membre ale respectivului partid. Modelul a fost utilizat de PSD în anul 2004, atunci când Ion Iliescu, în timp ce încă se afla la Cotroceni, a fost ales senator.

„O lege poate crea premisele ca cineva, dacă vrea să candideze, să poată candida. Preşedintele României este în situaţie în care, în ciuda faptului că nu are o interdicţie de candidatură, nefiind printre persoanele cărora Constituţia le interzice dreptul de a candida (..) datorită prevederii constituţionale că preşedintele nu poate fi membrul unui partid politic..Informaţia momentului este că Partidul Naţional Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că preşedintele în funcţie, aflat în ultimele trei luni de mandat poate candida ca şi independent pe lista unui partid sau unei alianţe”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, la Digi24.

Pentru modificarea o asemenea modificare este nevoie de acordul PSD.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii