Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum motivează CNSAS acuzațiile aduse lui Traian Băsescu/ Probele depuse în instanță de Consiliu

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 6 iunie 2019 Etichete: , ,

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii explică, în dosarul în care cere să se constate că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, că fostul preşedinte furniza informaţii privind acţiuni potrivnice regimului comunist, precum intenţia de a pleca din România şi relaţiile cu cetăţenii străini, din 1972, când a început studiile la Institutul de Marină.

Probele CNSAS

CNSAS susţine că Traian Băsescu a devenit sursă a Securităţii încă din 1972, atunci când a devenit student al Institutului de Marină. Colaborarea s-ar fi încheiat oficial în 1976, iar în 1979 dosarul său ar fi fost distrus fără a fi microfilmat.

Consiliul îşi întemeiază acuzaţiile pe înscrisurile olografe depistate în alte dosare, dar şi pe faptul că numele ofiţerului de legătură se regăşte în Registratul jurnal pentru reţeaua informativă şi pe notele informative care ar fi fost transmise de Traian Basescu.

În dosar se precizează că la stabilirea identităţii dintre sursa Petrov şi Traian Băsescu s-au avut în vedere mai multe acte, unul pus la dispoziţie de SRI şi altul de Direcţia de siguranţă militară din MApN:
– fila 118 din volumul 5 al Registrului inventar arhiva al fondului rețea păstrat la Constanța, document pus la dispoziția CNSAS de SRI
– fila 64v și 65 din Registrul jurnal pentru rețea informative, act pus la dispoziția CNSAS de Direcția de siguranță militară din cadrul MApN
– cadrul de semnalare a dosarului de pe rola de microfilm corespunzătoare din fondul rețea păstrat la Constanța, predat CNSAS la data de 8.04.2019.

În dosar se precizează că, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu ar fi furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini.

„Prin furnizarea acestor informații, pârâul a conștientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în delațiunile sale se pot lua măsuri de urmărire și verificare (încălcarea dreptului la viață privată, a dreptului la liberă circulație) și, prin urmare, a vizat această consecință”, se precizează în dosar.

Consiliu da exemplu o notă informativă din 5 mai 1975, care ar fi fost transmisă de Traian Băsescu, în urma căreia ofiţerul de legătură propune avizarea negativă a desemnării unui ofiţer pe navele româneşti ce urmau să plece în străinătate, întrucât din datele furnizate de ar fi rezultat că ar putea rămâne acolo. Potrivit actelor, nu s-a ţinut cont de propunere, iar doi ani mai târziu respectivul ofiţer ar fi avut aviz pentru deplasare.

Cum au fost reluate cercetările şi ce spune Traian Băsescu

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, odată cu candidatura la europarlamentare, dosarul fiind trimis instanţei. CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii. Fostul preşedinte a spus că nu a semnat niciun angajament cu Securitatea. Băsescu a fost verificat de mai multe ori de CNSAS, primind adeverninţe de necolaborare.

”Colegiul CNSAS a intrat în politică! În timpul campaniei electorale, CNSAS a lansat acuzaţiile de colaborare cu securitatea la adresa mea şi a anunţat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti – secţia de contencios administrativ şi fiscal. Astăzi, când la Parlamentul European se negociază distribuirea funcţiilor de influenţă politică, televiziunile şi presa scrisă sunt invadate cu documente care să aducă în prim plan dezbaterea pe tema colaborării mele cu securitatea. Şi atunci rămâne o singură sursă, oameni politici din Colegiul CNSAS care au avut la dispoziţie toate documentele şi care au încălcat legea distribuindu-le către presă””, este cea mai recentă reacţie a lui Băsescu pe acest subiect.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *