Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Orban depune jurământul în fața președintelui/ Klaus Iohannis: Deja mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Guvernul Orban depune, luni seară, jurământul de investitură în fața președintelui României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni seară, că trecerea Guvernului Orban este o realizare foarte mare, iar ceea ce s-a întâmplat luni în Parlament este un exercițiu autentic democratic: un Guvern a fost înlăturat prin majoritatea din Parlament, un nou Guvern a fost învestit printr-o nouă majoritate parlamentară.

Klaus Iohannis: Se termină, astfel, guvernarea PSD-istă

„Domnule Ludovic Orban vă felicit pe dumneavoastră și pe parlamentarii PNL și pe toți cei din partid care ați reușit un lucru incredibil. Ați reușit să convingeți partidele din Opoziție ca împreună să constituiți o nouă majoritate în Parlament înlocuind majoritatea toxică din jurul PSD-ului.

Este o realizare foarte mare. Și vreau să subliniez astăzi, aici, că ce s-a întâmplat astăzi este un exercițiu autentic democratic, un Guvern a fost înlăturat prin majoritatea din Parlament, un nou Guvern a fost investit printr-o nouă majoritate parlamentară. Vreau astăzi să felicit și pe ceilalți parlamentari care au votat alături de parlamentarii PNL.

Dumneavoastră toți care ați votat pentru învestirea Guvernului Orban ați făcut un lucru foarte înțelept. Ați înțeles foarte bine să lăsați deoparte micul, meschinul aranjament politic într-un moment în care România a fost în criză guvernamentală.

Se termină, astfel, guvernarea PSD-istă care în diferite variante a durat aproape 3 ani de zile. Guverne toxice pentru români, pentru România, care au stricat foarte multe proiecte și foarte multe abordări ale României. Este foarte bine că această etapă s-a terminat, astăzi, și avem șansa să avem un Guvern care va primi, sper, suficient sprijin în Parlament pentru a începe reconstrucția”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Deja mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere

Președintele României a declarat că deja se teme de ceea ce vor găsi noii miniștri PNL în ministere.

„Începe un mandat nou. Un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar eu vă doresc să găsiți sprijinul necesar în Parlamentul României pentru a vă pune în practică proiectele și pentru a stopa ceea ce a făcut guvernarea PSD-istă. Deja mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Orban: Suntem după o minune

Noul premier, Ludovic Orban, l-a asigurat pe șeful statului, Klaus Iohannis, că începând de luni are un partener în Guvernul României.

„Domnule președinte, începând de astăzi aveți un partener în Guvernul României. Un partener de încredere, un partener care este gata să se alăture eforturilor dumneavoastră”, a declarat Ludovic Orban.

Componența Guvernului Orban

  • Prim-ministru – Ludovic Orban
  • Viceprim-ministru – Raluca Turcan
  • Ministrul finanțelor publice – Vasile-Florin Cîţu
  • Ministrul afacerilor interne – Marcel Ion Vela
  • Ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu
  • Ministrul justiției – Marian Cătălin Predoiu
  • Ministrul apărării naționale – Ionel Nicolae Ciucă
  • Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri – Virgil-Daniel Popescu
  • Ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor – Lucian Nicolae Bode
  • Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – Nechita-Adrian Oros
  • Ministrul mediului, apelor și pădurilor – Costel Alexe
  • Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației – Ion Ştefan
  • Ministrul fondurilor europene – Ioan Marcel Boloş
  • Ministrul sănătății – Victor Sebastian Costache
  • Ministrul educației și cercetării – Cristina Monica Anisie
  • Ministrul culturii – Bogdan Gheorghiu
  • Ministrul tineretului și sportului – Marian Ionuţ Stroe
  • Ministrul muncii și protecției sociale – Victoria Violeta Alexandru.

Guvernul liberal a primit, luni, votul de încredere în Parlament. Cabinetul lui Orban a trecut cu 240 de voturi pentru și zero împotrivă. Printre parlamentarii care au acordat un vot de investitură noului Executiv s-au aflat și membrii Pro România, precum și senatorul PSD Eugen Gioancă, chiar dacă liderii celor două formațiuni, Victor Ponta și Viorica Dăncilă i-au amenințat cu excluderea pe cei care vor susține Guvernul Orban.

În urma votului parlamentarilor de învestitură a Guvernului Orban, liberalul a declarat:

„România are un Guvern legitim care a obținut votul de încredere al Parlamentului. În ciuda unui boicot penibil și rușinos făcut de două formațiuni politice, fapt fără precedent în democrația românească în ultimii 30 de ani, s-a întrunit o majoritate parlamentară care a acordat votul de încredere pentru Guvernul nostru. Le mulțumesc partenerilor noștri, formațiunilor politice care au fost alături de noi în procesul de inițiere a moțiunii de cenzură, le mulțumesc de asemenea parlamentarilor care, în ciuda boicotului PSD și Pro România,  au ascultat de propria conștiință și au pus pe primul loc binele României, decizând să fie prezenți astăzi și să acorde votul de învestitură a guvernului”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa photo: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com