Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum explică Traian Băsescu tentativa de asasinat asupra premierului slovac: Violență peste tot, în societate, în discursul politic și violență economică

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 mai 2024 Etichete: ,

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi, 16 mai, la B1 TV, că tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico este rezultatul înmulțirii considerabile a cazurilor și manifestărilor de violență în societatea europeană în general.

Premierul slovac, Robert Fico, a fost miercuri ținta unei tentative de asasinat. El a fost împușcat în zona abdomenului de către un bărbat în vârstă de 71 ani când efectua o baie de mulțime în localitatea Handlova, situată în centrul țării, la aproximativ 50 km distanță de Banska Bystrica. Șeful executivului de la Bratislava a fost operat, însă se află în continuare în stare gravă.

„Politicile generate de guvernele europene și de Bruxelles, în mod deosebit, în ultimii 4 – 5 ani, de la pandemie încoace, sunt politici care au știrbit și libertatea cetățenilor, fie că vorbim de libertatea de mișcare, de exprimare, de opțiuni politice. Sunt țări, inclusiv România, în care se încearcă eliminări de partide.

Deci s-a ajuns într-o zonă în care e oricând posibilă apariția unor fanatici. Ei, neputându-se manifesta democratic, acționează singuri cu un fanatism pe care l-a dovedit din plin individul care a făcut actul absolut nejustificat de a trage, de a împușca premierul Slovaciei. Aici ajungem…

E vorba de violență, violență peste tot, violență în societate, în discursul politic, în relația uneori dintre politicieni și electorat, electoratul pe care nu-l agreează. De asemenea, violența fizică.

Să ne aducem aminte că au fost imagini în toată lumea cum au fost tratați de jandarmerie manifestanții din Franța, cu o violență incredibilă”, a spus fostul președinte.

Băsescu, despre atacatorul lui Fico: A fost un fanatic, nu e o conspirație

„Aș vrea să mai subliniez că violența e generată și de fuga oamenilor de greutățile de zi cu zi. Avem o violență economică. Scuze că folosesc un termen absolut nou, dar vorbim de violență economică, violență în prețul la alimente, prețul la energie, în facturi, în combustibil. Deci toate astea înseamnă violențe care generează fanatism. Ăsta a fost un fanatic, nu are legături, nu e o conspirație, ci pur și simplu un om pentru care n-a mai contat. Nu a opus rezistență, nu a încercat să fugă, a fost decizia unui fanatic.

E absolut condamnabil și sunt convins că va primi pedeapsa corespunzătoare, dar violența de zi cu zi generează până la urmă fanatism”, a continuat acesta.

CITEȘTE ȘI: Cum a fost posibil atentatul împotriva premierului Robert Fico. Expert în securitate: „Categoric putea fi prevenit” – INTERVIU

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii