Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum a fost posibil atentatul împotriva premierului Robert Fico. Expert în securitate: „Categoric putea fi prevenit” – INTERVIU

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 16 mai 2024

Atentatul împotriva premierului slovac, Robert Fico, produs miercuri în timpul unei băi de mulțime, putea fi prevenit de către agenții care îi asigurau paza, dacă ar fi avut prezența de spirit necesară, a explicat Hari Bucur Marcu, într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro.

Premierul slovac, Robert Fico, a fost miercuri ținta unei tentative de asasinat. El a fost împușcat în zona abdomenului de către un bărbat în vârstă de 71 ani când efectua o baie de mulțime în localitatea Handlova, situată în centrul țării, la aproximativ 50 km distanță de Banska Bystrica.

Șeful executivului de la Bratislava a fost operat, însă se află în continuare în stare gravă. El urmează să fie supus unei noi intervenții chirurgicale.

„Atentatul putea fi prevenit”

Una dintre marile întrebări care se pune în acest context este dacă a existat o eroare a ofițerilor care îi asigurau paza lui Robert Fico. Contactat de Mainnews.ro, Hari Bucur Marcu, expert în securitate, a explicat că, dacă aceștia aveau prezența necesară, ar fi putut preveni tragicul eveniment.

„Depinde dacă au respectat procedurile lor. În principiu, atentatul putea fi prevenit. Probabil se va face o anchetă internă. Din ce am văzut la televizor, ei își luaseră măsurile. Aveau gardul acela despărțitor. Aveau în public agenți ai lor. A intervenit unul la 2 secunde, dar 2 secunde a fost prea mult. În tot cazul, putea fi evitat. Vorbim de un public puțin numeros. Erau câteva zeci de persoane. Intrarea în perimetru putea fi scanată”, a explicat Hari Bucur Marcu.

„Au fost relaxați”

În opinia expertului, în momentul în care atacatorul ridică arma, ofițerul care era în imediata apropiere a premierului ar fi trebuit să facă un pas în față și să blocheze tentativa de asasinat.

„Sunt convins că și-au luat măsuri, dar au fost relaxați. Dacă vă uitați la alte secvențe cu demnitari care se apropie de mulțime, respectivul agent de pază imediată este foarte aproape. În momentul în care atacatorul a ridicat pistolul, ar fi trebuit să facă un pas înainte, dar nu a fost cazul. Categoric atentatul putea fi prevenit la locul faptei. Este o altă discuție dacă atentatorul putea să fie descoperit înainte de atentat, pe timpul pregătirii. Aici vă spun că șansele sunt infime, indiferent cât de grozav este serviciul respectiv. Este un gest personal, pe care nu-l destăinuie. În asemenea condiții, oricând se poate întâmpla. Sunt proceduri. De asta sunt și mai mulți, nu ca să fie mai mulți în jurul președintelui. Fiecare are un sector de observare. Din păcate, în cazul Slovaciei nu a funcționat. În mod normal, cel care ridică un deget spre demnitar este imobilizat instantaneu, înainte să se vadă dacă degetul este pe un trăgaci sau nu. În clipul pe care l-am văzut, atacatorul a avut timp să scoată arma. A tras 4-5 gloanțe foarte repede”, a subliniat Hari Bucur Marcu.

CITEȘTE ȘI: Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Robert Fico. Premierul a fost operat de urgență

Comentarii