Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum explică Grindeanu numirea consilierului său în fruntea noii companii de autostrăzi

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2023 Etichete: , ,

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, pasează responsabilitatea numirii consilierului său, Cătălin Urtoi, în funcția de director al Companiei Naționale de Investiții Rutiere pe cele două societăți care au realizat procedura de selecție a noilor administratori și pe Consiliul de Administrație care a luat de jure această decizie. 

„Şi ce vă face să credeţi că nu e un concurs sau nu a fost un concurs pe bune? Selecţia a fost făcută de către o firmă din afara ministerului. Aceste lucruri au fost, conform legii 109, s-a selectat un Consiliul de Administraţie. Acum că vorbim de Cătălin Urtoi, vreau să vă spun că atunci când am venit la CNIR unii domni celebri care se aflau înainte aici şi au cam luat un an de zile nişte indemnizaţii, nefăcând nimic. Vreţi să dezvolt? Cine i-a pus şi cum şi-au luat indemnizaţii timp de un an, nefăcând nimic? Revenind. Urmarea acestui proces pe 109 s-a ales Consiliul de Administraţie. Consiliul de Administraţie, care trebuie să dea drumul la procedura prin care se va selecta managerul. Ca să poată să existe această procedură, trebuie să aibă un director interimar. S-au întrunit, au numit un manager interimar, care are ca atribuţii acest lucru, să organizeze procedura de selecţie pentru directorul general”, a fost răspunsul ministrului Sorin Grindeanu la întrebarea adresată de Mainnews.ro în cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, 21 aprilie.

Compania Naţională de Investiţii Rutiere, cea care ar trebui să să se ocupe de noile proiecte de autostrăzi, a fost operaționalizată. În funcția de director general interimar a fost numit Cătălin Urtoi, până joi consilier al ministrului transporturilor.

Cine este Cătălin Urtoi

De profesie inginer hidrotehnist, absolvent al Facultății de Hidrotehnică a Universității Gheorghe Asachi din Iași, Cătălin Urtoi a devenit cunoscut public ca membru în conducerea Asociației Împreună pentru A8, care militează pentru realizarea de proiecte de infrastructură în Moldova.

Între decembrie 2019 și martie 2020 a fost consilier onorific al ministrului transporturilor, Lucian Bode, fiind susținut în această funcție de Asociația Împreună pentru A8 și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Beneficiind de susținerea celor două asociații, în februarie 2022 a fost numit în funcția de consilier personal al ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu.

Între timp, Cătălin Urtoi a devenit extrem de apropiat de PSD, se afișează frecvent cu senatorul social-democrat Marcel Popa și lansează critici la adresa opoziției. Din această cauză Asociația Împreună pentru A8 și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-au retras sprijinul, ceea ce nu l-a împiedicat însă să continue în postura de consilier personal.

În februarie 2023, Urtoi a fost ales în funcția de membru în Consiliul de Administrație al CNIR. Cu toate că ministrul transporturilor promitea concursuri „pe bune”, în final PSD și PNL și-au împărțit pozițiile. Mai multe detalii aici.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii