Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Asistenta de la ATI, acuzată de mărturie mincinoasă în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, plasată sub control judiciar

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 8 august 2024

Asistenta de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, implicată în dosarul privind morțile suspecte ale pacienților de la secția ATI, a fost plasată sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, asistenta din cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Bucureşti, cercetată de procurori pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, a fost plasată sub control judiciar.

Aceasta este acuzată că, în trei rânduri, la audieri, le-a ascuns procurorilor date pe care le are despre acest caz.

„În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, transmit anchetatorii.

Trei persoane au fost reţinute, miercuri, în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Doi medici, Maria Miron și Mirela Păiuș, sunt acuzate de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.

Cele două doctoriţe inculpate în dosar vor fi prezentate, joi după-amiază, instanţei de judecată care va judeca propunerea de arestare preventivă. Şedinţa de judecată va începe în jurul orei 14:30, la Tribunalul Bucureşti.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii