Cum a obținut Croația votul Austriei pentru aderarea la Schengen: Amenințări cu blocarea investițiilor austriece și conexiuni cu partidul de la putere
Decizia Austriei de a refuza aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, dar de a accepta candidatura Croației, se datorează presiunilor puse de oficialii de la Zagreb, care au amenințat inclusiv că vor bloca investițiile austriece în țară, se arată într-o analiză semnată de reprezentantul unei companii de consultanță din Viena, pentru Intellinews.
Marcus How, șeful analiștilor de la VE Insight, o companie de consultanță care activează în mediul afacerilor și al politicii, susține că Guvernul austriac și-a creat un obicei în a se folosi pe plan intern de problemele de politică externă.
Astfel, întrucât partidul din care fac parte cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner, – Österreichische Volkspartei (ÖvP – Partidul Popular Austriac) – a scăzut cu aproape 20% în sondaje în cei trei ani de guvernare cu Partidul Verzilor și din cauza problemelor cu migrația cu care se confruntă Austria, Nehammer a folosit tema extinderii Schengen pentru a atrage voturi la următoarele alegeri locale din luna ianuarie, cruciale pentru viitorul ÖvP, arată sursa citată.
Așa explică How decizia Guvernului austriac de a anunța că se opune extinderii Spațiului Schengen. Numai că analistul austriac menționează că la scurt timp după primul anunț, Nehammer și-a schimbat poziția și a anunțat că se va opune numai aderării României și Bulgariei la Schengen.
El explică schimbarea de decizie invocând o întâlnire pe care Nehammer și un oficial bavarez au avut-o în aceeași perioadă cu premierul croat, Andrej Plenkovic, în urma cărora au primit asigurări că Austria și Germania vor primi gaz natural prin intermediul conductei Adria, odată ce va fi extinsă.
Mai mult, o sursă citată de analistul menționat susține că oficialii croați au amenințat că vor bloca investițiile austriece în infrastructura țării, lucru ce a generat rumoare în rândul investitorilor de la Viena, iar Camera de Comerț a Austriei a pus presiune pe Guvern să își schimbe decizia.
Totodată, mai sunt menționate conexiunile dintre reprezentanții partidului austriac de la putere și cel croat, ambele fiind parte a aceleiași familii europene – Partidul Popular European (din care fac parte și PNL, PMP și UDMR).
De notat este că Marcus How susține că reprezentanții investitorilor austrieci din Camera de Comerț au încercat să pună presiune pe Guvern să accepte și România și Bulgaria în Schengen, conștienți că veto-ul dat de Austria ar putea afecta interesele afaceriștilor de la Viena în cele două state din Estul Europei.
Analistul mai menționează că jocul politic al Austriei din ultimele săptămâni poate fi catalogat drept „o comedie a erorilor”, dacă „26 de milioane de europeni nu ar fi fost ținuți ostatici”, termen utilizat și de presa austriacă în prima zi de după votul din Consiliul JAI.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii