Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum a devenit Piedone „regele” populismului în politica românească

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 noiembrie 2023 Etichete: , ,

În acest moment cel mai în vogă politician român pe internet, Cristian Popescu Piedone strânge milioane de vizionări și reacții de apreciere la clipurile sale. Se prezintă în aceste filmări drept un primar dur, corect, sufletist și, nu în ultimul rând, gospodar. Apare tot timpul ca fiind de partea celor mulți și nu refuză aproape niciodată, cel puțin atât timp cât este filmat, solicitările venite de la cetățeni, indiferent cât bune sau rele ar fi acestea. O strategie de comunicare și acțiune bazată pe populism, care pare să fie rețeta succesului pentru un nou mandat la conducerea Sectorului 5, sau chiar mai sus. 

Cei mai în vârstă și-l aduc aminte de la începutul anilor 2000 când, în calitate de preşedinte al Comisiei de comerţ şi protecţia consumatorului, organiza descinderi televizate în piețele din București. Acolo și-a dobândit porecla de „Piedone”, pe care ulterior a transformat-o în prenume. Ulterior, el a devenit primar al Sectorului 4, funcție pe care a pierdut-o în urma tragediei din clubul Colectiv. În septembrie 2020, Piedone a fost ales primar al Sectorului 5, pentru ca în mai 2022 să elibereze fotoliul ca urmare a condamnării în dosarul Colectiv. Un an mai târziu, a ieșit din pușcărie și și-a reluat atribuțiile, după ce Curtea de Apel București i-a anulat condamnarea.

Este de departe cel mai popular primar din București în mediul online. Are nu mai puțin de 887.000 de urmăritori pe Facebook, aproape de 15 ori mai mulți decât fostul premier, Nicolae Ciucă, și reușește să strângă sute de mii de reacții la anumite postări. Cifre imense, mai ales că vorbim despre un politician care era detestat de aproape toată România după incendiul de la Colectiv.

În aceste condiții, întrebarea firească ar fi: Care este rețeta popularității lui Piedone? Răspunsul poate fi găsit chiar pe pagina de Facebook a primarului.

A venit Moș Crăciun

Acesta este principalul mijloc său mijloc de comunicare cu cetățenii, nu însă și singurul. Spre deosebire de alți edili, Piedone iese relativ frecvent din birou pentru a interacționa cu cetățenii. Așa s-a întâmplat la finalul lunii trecute, atunci când Piedone s-a postat cu o masă în fața Pieței Matache pentru a oferi cetățenilor „audiențe”.

Pe fundal cu o echipă de muncitori care tocmai pava trotuarul, Piedone îi asculta pe cetățeni, după care le ordona subordonaților prin stație să le îndeplinească doleanțele, care mai mult sau mai puțin țineau de Primăria Sectorului 5. Nimeni nu era refuzat, indiferent cât de puțin legitimă era solicitarea.

Cetățean: Puteți să faceți aici o parcare pentru biciclete?

Piedone: Edule, să aduci niște suporți să facem o parcare și pentru biciclete.

Funcționar: Bună idee! Ok.

Femeie: Vreau un loc de parcare în fața geamului.

Piedone: Când se termină lucrările cu spațiile verzi o să facem și locurile de parcare. Vă dăm locul acela de parcare de sub geamul dumneavoastră. Nicio problemă.

Bărbat: Este vecina mea. Nu are buletin, nu are card de sănătate. Vrea să își facă buletinul ca să meargă la un doctor.

Piedone: Director Poliția Locală, recepție!

Directorul Poliției Locale: Comunicați, domnule primar!

Piedone: Vine în maxim o oră un domn cu o bătrânică care nu are buletin. Să vă ocupați să îi faceți buletinul. Urgent!

Directorul Poliției Locale: Da, domn’ primar! Îl aștept jos și mă ocup personal.

Femeie: Avem pe strada Mestecăniș o salcie care atinge firele de curent.

Piedone: Recepție! Pe strada Mestecăniș este o salcie care atinge firele. Mergeți și toaletați salcia.

Funcționar: Recepționat! Acum pleacă echipa.

Piedone și bătrânica – 13 milioane de vizionări

Piedone a făcut ocolul internetului în România, în iunie 2021. Într-o filmare publicată tot pe pagina de Facebook, primarul Sectorului 5 a comandat tarabă pentru o bătrână care vindea zarzavaturi, pe bordură, în fața unui magazin.

„Administrația Piețele, recepție! Trei tarabe galbene, acum la intersecția dintre Calea Rahovei cu 13 Septembrie. E o bătrânică, n-are cum să ajungă până la piață. De azi încolo are locul ei stabil aici”.

După venirea tarabelor, primarul îi cumpără femeii toată marfă și o trimite acasă. Rezultatul? 13 milioane de vizionări, aproape 500.000 de reacții și peste 70.000 de comentarii, doar pe pagina lui Piedone.

Control în Parcul Eroilor, cu camera după el

Într-un alt spot publicat pe pagina sa de Facebook, extrem de apreciat de către internauți, Piedone efectuează un așa-zis control în Parcul Eroilor, unde – surprize, surprize – găsește mai multe nereguli.

Prin stația de amplificare Piedone le comunică directorilor din Primărie: „Vin și eu pe jos și m-au apucat nevoile lumești. Aici se află un wc. Groapă de gunoi o putem numi. (…) Salubrizarea, recepție! Aveți 5 minute să veniți cu oameni, îmi igienizați, îmi sigilați ușa, până îl băgăm în renovare”.

Apoi primarul remarcă mai mulți copaci uscați și transmite prin stație: „Ați avut acțiune de plantat. Mă uit la categoria mesteceni. (…) Mestecenii sunt uscați aproape toți. Mâine dimineață scoți toți copacii ăștia. Îmi prezentați în următoarele 5 minute numărul de copaci plantați, vreau să îi număr personal. Dacă producătorul nu vine cu alții la ghiveci în maxim o săptămână, îi imputați toți copacii.”

După ce mai face câțiva pași, între câteva fotografii cu cetățenii, Piedone ajunge în fața șantierului unei fântâni arteziene: „Spuneți-mi despre fântâna arteziană care este începută, îngrădită și abandonată. (…) Un an-doi, cât așteptăm? Dați-mi termenul de execuție. Este ora 4 fix (n.r. – 16). Ce program au, de gravide, de lăuze? Eu sunt în teritoriu, iar societatea este acasă. Eu decontez toate promisiunile. Să veniți și dumneavoastră să vedeți cercul acesta. Dacă nu văd aici 20 de oameni și nu îmi spune termenul exact, îi mulțumim de colaborare și vă spălați cu el pe cap. Programul de lucru este zi-lumină. Dacă vă lipsesc pompele, mergeți la un magazin de biciclete, veniți toți directorii, dați la pompe și să țâșnească apa.”

Apoi filmarea se încheie cu imagini realizate în timpul acțiunii de igienizare.

Prânz cu muncitorii

Primarul Sectorului 5 a reușit să strângă peste 130.000 de reacții cu un alt videoclip în care înfulecă din mâncarea unor muncitori care lucrau la reabilitarea termică a unui bloc.

Piedone: Ce ai aici? Ce ți-a pus nevasta.

Muncitor 1: De toate, domn’ primar. Fripturică…

Piedone: Îmi lasă gura apă. Tu ce ai, mă, fasole?

Muncitor 2: Salată din cartofi.

Piedone: E bună? Să gust și eu, mi-ai făcut poftă.

Muncitor 2: Sigur, nicio problemă.

Piedone: Mmm! Spune-i soției… Tu faci? Gata, te-ai scos.

Piedone: La tine cum e, mă? Ia să vedem. Mmm! Taie și castravete.

Momentul culminant se regăsește chiar în debutul spotului, în care apoi Piedone urcă pe schelă pentru a „verifica” calitatea lucrărilor.

Primarul Sectorului 5 încarcă astfel de videoclipuri în mod constant, la câteva zile, iar reacțiile sunt aproape eminamente pozitive. În iulie 2023, în contextul scandalului „azilelor groazei”, Piedone a realizat un spot într-un centru de plasament, unde apare umilind o fată în vârstă de 15 ani, însărcinată. După ce derapajul a fost sesizat public, edilul și-a șters filmarea. Chiar și atunci însă, a strâns sute de mii de reacții pozitive de la cetățeni care nu au sesizat nimic în neregulă.

Videoclipuri publicate de Piedone în ultima lună:

La moaștele Sfântului Nectarie – 200.000 de vizionări

Acțiune de conștientizare a locatarilor dintr-un bloc situat în cartierul Rahova – 315.000 vizionări

Participare la Congresul Asociației Partida Romilor Pro Europa – 45.000 de vizionări

Videoclip cu realizări la 3 ani de mandat – 337.000 vizionări

Prânz cu muncitorii – 2,4 milioane de vizionări

Audiențe în fața Pieței Matache – 118.000 de vizionări

Dans alături de bătrâni la un eveniment organizat de PUSL – 50.000 de vizionări

Audiențe pe trotuar – 148.000 vizionări

Descindere în mai multe unități de alimentație publică – 1 milion de vizionări

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii