Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum a ajuns Italia noul paradis al fugarilor de lux: de la un fost ofițer SRI la șefi de parchete și afaceriști celebri

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 5 februarie 2021 Etichete: , ,

Dacă în anii trecuți, fugarii de lux ai României alegeau țări exotice, cum ar fi Costa Rica sau Madagascar, pentru a se refugia din calea justiției, în ultima vreme lucrurile s-au cam schimbat. Italia a devenit statul în care nume grele, cum ar fi Alina Bica, Dragoș Săvulescu și, mai nou, Daniel Dragomir, s-au dus să scape de închisoare. Și au scăpat, cel puțin până acum.

Daniel Dragomir s-a predat în Bari

Condamnat la peste trei ani de închisoare, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat la o secție din Bari, Italia.

Interesant este că tot acolo a fost prinsă și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Nici până acum n-a fost trimisă în țară, în ciuda faptului că aici are o condamnare definitivă. Ba chiar s-a zvonit că instanța din peninsulă a refuzat să o extrădeze.

Pe numele lui Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, șeful Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost emis un mandat de arestare în lipsă. Tânărul se afla (cel puțin la acel moment), tot în Italia, unde a fost dus în urma rănilor suferite în accidentul pe care l-ar fi provocat. Un alt tânăr a murit în urma acelui accident.

Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje, afaceristul Dragoș Săvulescu a scăpat de pedeapsă în Italia. Curtea de Apel Napoli a dispus executarea pedepsei în această țară și suspendarea executării, a anunțat, spre finalul anului trecut, fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu.

Predoiu: Suntem extrem de dezamăgiți

Tot atunci, Predoiu și-a exprimat dezacordul față de decizie.

„Curtea de Apel Napoli a dispus executarea pedepsei în Italia si suspendarea executării. Nu-mi ascund dezamăgirea. Suntem extrem de dezamăgiți”, a declarat Predoiu, într-o conferință de presă.

Birchall: Ne confruntam cu un fenomen, trebuie modificată urgent legislaţia

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că trebuie consolidate la nivel european discuțiile pe trema mandatului european de arestare. Reacția vine în contextul participării actualului ministru, Stelian Ion, la o reuniune a miniștrilor europeni de justiție, la finalul lunii trecute.

Mi-ar fi plăcut să văd discuții (cu atât mai mult cu cât a fost o reuniune informală deci formatul întâlnirii permitea) și despre îmbunătățirea eficienței aplicării mandatului european de arestare (tema pe care eu am ridicat-o la întâlnirea JAI din iunie 2019), o tema de maximă importantă, în special pentru România, având în vedere că începem deja să ne confruntăm cu un fenomen: majoritatea celor condamnați, în special pentru acte de corupție dar nu numai, fug din țară și mai și rad în nas statului român din vilele de lux din țările calde!

Poate totuși, la următoarea reuniune, ministrul român ridică această tema de maximă importantă pentru țară noastră. Discuții pe această tema trebuiesc purtate bilateral și cu reprezentanții Comisiei și Consiliului! În paralel, acasă, trebuie luate urgent măsurile care se impun, inclusiv modificări legislative, în ceea ce privește, de exemplu, de ce şi în ce condiţii sunt ridicate, cu destul de multă uşurinţă, măsurile controlul judiciar, interdicţia de a părăși ţara, consemn la frontieră etc. Este inadmisibil că majoritatea celor condamnați să își ia tălpășița din țară și ulterior să râda în nas românilor cinstiţi huzurind cel mai probabil pe banii furați statului român”, a scris Birchall.

Ce le-a cerut Stelian Ion italienilor

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Stelian Ion i-a cerut ambasadorului italian Marco Giungi o comunicare mai bună cu autoritățile din peninsulă în ceea ce privește situația fugarilor români.

În ceea ce privește cooperarea judiciară în materie penală, Ministrul Justiției a mulțumit pentru foarte buna colaborare cu autoritățile italiene în acest domeniu și a evocat situația persoanelor condamnate în România și care își execută pedeapsa în Italia. Ministrul Justiției a precizat că, deși partea română are cunoștință că, în aceste spețe, se aplică legislația italiană care dă efect legăturilor acelor persoane cu statul italian, și-ar dori o comunicare mai apropiată cu autoritățile italiene pe acest subiect, inclusiv analizarea în viitor a reluării schimbului de magistrați de legătură”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV – Secția Specială are în lucru de 860 de ori mai multe dosare decât a trimis în judecată

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *