Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Peste 50 000 de români au semnat pentru desființarea pensiilor speciale

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Uniunea Salvați România(USR) anunţă că în doar o săptămână, peste 52.000 de oameni au semnat pentru desfiinţarea pensiilor speciale pe site-ul lansat de formațiunea politică. Campania de strângere de semnături a fost lansată în urmă cu o săptămână și a are scopul „de a pune presiune pe parlamentarii PSD şi PNL şi pentru a-i împiedica să pună în pericol viitorul României de dragul propriilor privilegii”, menționează reprezentanții USR. 

Guvernul PSD-PNL riscă dezvoltarea României ca să nu taie pensiile speciale. În joc sunt miliarde de euro din PNRR. Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei. Ciolacu i-o protejează. Zilele acestea, vedem ipocrizia unei coaliţii care pune privilegiaţii pe primul loc şi e pregătită să sacrifice viitorul românilor, şcolile, spitalele şi autostrăzile. USR este singurul partid care se opune pensiilor speciale, este partidul care a trecut eliminarea pensiilor speciale în PNRR”, transmite preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Proiectul de lege privind pensiile speciale va fi dezbătut săptămâna viitoare în comisiile din Camera Deputaţilor, iar USR a precizat  că a depus zece amendamente care să elimine pensiile speciale. Oficialii acestei formațiuni politice susțin că soluţia corectă este trecerea la contributivitate a tuturor pensiilor speciale, pentru că toţi oamenii trebuie să primească pensie pe baza aceloraşi reguli. În mod special, sunt vizați magistrații și militarii. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că „pensiie militarilor nu pot fi considerate speciale”, pentru a le fi reduse anumite beneficii.

Principalele amendamente la Legea pensiior speciale

Comisia Europeană a cerut României să adopte un proiect de lege care să se bazeze pe un principiu echitabil, în funcție de contributivitate pentru pensiile speciale. Această cerință este, de fapt, o condiție pentru primirea următoarele tranșe de bani alocate prin PNRR. Până la acest moment, la Legea pensiilor speciale sun depuse amendamente precum:

  • impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia Europeană  solicită 30% )
  • cumulul de pensii speciale se elimină
  • la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
  • magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
  • pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul.

Potrivit legislației în vigoare, în România, primesc pensie specială magistrații, militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, spionii, parlamentarii, primarii, diplomații, aviatorii, angajați ai Curții de Conturi. România are de plată peste 150 000 de pensii speciale, iar cea mai mare dintre acestea ajunge la 74 000 de lei. Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Citește și:  Deputatul Cristian Seilder, reclamat la Parchetul General din cauza pensiilor speciale. Sindicatele din penitenciare lansează acuzații grave

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii