Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CSM a extins lista proceselor care pot fi judecate pe perioada stării de urgență

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 30 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca activitatea de judecată a instanţelor să fie extinsă cu judecarea și altor cauze. 

Pe durata stării de urgenţă instituită prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 şi prelungită prin Decretul Președintelui României  nr. 240/2020, activitatea de judecată a instanţelor în materie nonpenală vizează judecarea, în fond sau în căile de atac, pe lângă cauzele menţionate în Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 417/24 martie 2020, şi a următoarelor cauze, în funcţie de competenţa acestora”, este hotărârea CSM.

Decizia Secției pentru judecători a CSM vine în contextul în care, prin evoluţia situaţiei de urgenţă, se evidenţiază necesitatea ca unele dintre cauzele menţionate în aceste solicitări să fie soluţionate de instanţele de judecată în această perioadă.

Lista cauzelor care vor putea fi judecate

a) judecătoriile:

– plângerile împotriva hotărârilor de respingere în procedură accelerată, precum şi plângerile împotriva hotărârilor de respingere a cererilor de acces la o nouă procedură de azil, formulate în baza Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare;

– cauzele care se judecă fără citarea părţilor;

– cererile de restituire a cauţiunii.

b) tribunalele:

– litigiile privind achiziţiile publice;

– cererile de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de debitor, în temeiul art. 66 alin. (10), coroborat cu art. 71 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi cererile de suspendare a măsurilor contestate ale administratorului judiciar /lichidatorului judiciar, prevăzute la art. 59 alin. (7) din aceeaşi lege;

– contestaţii împotriva deciziei de concediere sau a deciziei de suspendare a contractului individual de muncă;

– cauzele care se judecă fără citarea părţilor;

– cererile de restituire a cauţiunii.

c) curţile de apel:

– litigiile privind achiziţiile publice;

– cauzele care se judecă fără citarea părţilor;

– cererile de restituire a cauţiunii.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW