Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Crin Bologa, interviu pentru conducerea DNA: Competența Direcției se va reduce și mai mult în anul 2020/Am identificat mai multe disfuncționalități /Salarizarea nu este atractivă/Secția Specială, o jignire/Dacă vor fi scurgeri de informaţii, voi lua măsuri care vor merge până la revocarea din DNA

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 16 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Procurorul Crin Bologa a susținut, joi, interviul pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție și a afirmat că DNA a avut mult de suferit de la momentul înființării până în acest moment. În opinia sa, odată cu inființarea instituției procurorului european, competențele Direcției se vor diminua și mai mult.

Competența DNA a suferit de la momentul înființării până în ziua de astăzi multe modificări. Această structură la care am făcut referire, la nivel central și teritorial, a fost creată, și cu numărul de posturi care s-a mărit între timp, pentru o competență extinsă. DNA avea inițial competența de soluționare a cauzelor și cu înșelăciuni de peste 1 milion de euro, contrabandă, etc. De asemenea, în ultima perioadă s-a pierdut competența pentru instrumentarea cauzelor de corupție cu magistrați și prin deciziile CCR au fost dizincriminate multe fapte de abuz în serviciu.

În 2020 această competență se va reduce și mai mult pentru că odată cu intrarea în funcție a instituției procurorului european, dosarele având ca obiect prejudiciile mai mari de 10 000 de euro vor reveni acestei instituții. Desigur că instituția procuroului european poate decide să preia doar dosarele cu peste 100 000 de euro. Având în vedere statistica avută la dispoziție, foarte multe din dosarele DNA din prezent sunt infracțiuni împotriva interesului financiar al Uniunii Europene. Deci competența se va reduce și mai mult. Desigur, în perspectivă va trebui analizat dacă această structură organizatorică mai corespunde numărului de dosare și competenței, dacă va trebui redusă sau extinsă competența”, a declarat Bologa.

Bologa crede că situația DNA trebuie analizată întrucât, susține acesta, de la an la an numărul de dosare se reduce foarte mult

„Acum sunt foarte multe dosare pe rol, procurorii sunt încărcați. De la an la an se reduc dosarele DNA cu 2-3000. Sesizările sunt din ce în ce mai puține. (…)Trebuie văzut câte dosare vor rămâne de competență. Vom trece la o structură foarte suplă ca în Spania de exemplu? Sau va trebui să fie extinsă din nou comoetența DNA? Asta se va vedea în timp”, a adăugat acesta

Critici la adresa DNA. „Am identificat mai multe disfuncționalități și vulnerabilități

Bologa susține că în ultima vreme activitatea DNA a înregistrat o scădere din punct de vedere calitativ,  menționând că în anul 2018 procurorii anticorupție au instrumentat mai puține cauze.

„Din păcate, în ultima vreme, activitatea DNA a înregistrat scăderea sub aspect calitativ dar și cantitativ. S-a redus numărul dosarelor soluționate, s-a redus numărul inculpaților trimiși în judecată (ș.a.m.d). În ceea ce privește operativitatea, este la un nivel foarte scăzut. Datele din 2018 arată că din 3547 de dosare, doar 1226 au fost soluționate. (…)Aceleași scăderi s-au înregistrat și în activitatea judiciară. Procurorii au participat la mai puține cauze, a afirmat procurorul.

Potrivit acestuia, în anul 2019 situația a fost și mai gravă.

„Nu pot să trec peste numărul de achitări. Sunt numeroase. În 2018 au fost achitați 33% din inculpați. În 2019, datele sunt mai dezastruoase. (…)„, a mai spus acesta.

Procurorul Bologa spune că a identificat mai multe vulnerabilități și disfuncționalități în activitatea DNA, enumerând mai multe cauze.

„Am identificat mai multe disfuncționalități și vulnerabilități în activitatea DNA. Disfuncționalitatea este creată de neasigurarea unor condiții optime de lucru, de schimbări legislative frecvente, de nereceptarea corespunzătoare a unor sarcini, de lipsa de eficiență în exercitarea funcțiilor de management, de atacurile asupra instituției, de lipsa de reacție împotriva acestor atacuri, dar și de anumite conduite necorespunzăroare ale personalului”, spune Bologa.

Crin Bologa a grupat vulnerabilitățile identificate în activitatea DNA în patru mari categorii care vizează personalul, urmărirea penală, activitatea judiciară și comunicarea publică.

Referitor la personal, Bologa crede că reprezintă o vulenrabilitate faptul că foarte multe funcții de conducere sunt vacante deoarece „ocuparea funcțiilor prin delegare nu oferă autoritatea formală pe care trebuie să o aibă procurorul șef, nu permite formarea unei echipe performante. Totul merge în lanț și mai departe nici activitatea de urmărire penală nu poate funcționa cum trebuie”.

„Urmează ca în viitor să identificăm procurori competenți, buni profesioniști, care își doresc să ocupe funcții de conducere în DNA”, a afirmat acesta.

O altă disfuncționalitate identificată de procuror ar fi „neocuparea posturilor de execuție de către procurori”.

„Această situație face ca reacția împotriva corupției să nu fie la fel de fermă, intervenind supraaglomerarea procurorilor, respectiv suprasolicitarea fizică și psihică a acestora. (…)Una din cauze este și faptul că DNA nu mai este atractivă. Ca și cauze am identificat atacurile asupra persoanelor care lucrează în DNA, atacurile asupra instituției și faptul că s-a ridicat vechimea”, a adăugat Bologa.

„Salarizarea nu este atractivă pentru procurori”

Crin Bologa consideră că salarizarea procurorilor care sunt la început de carieră nu este atractivă.

„Salarizarea nu este satisfăcătoare pentru procurorii care ar avea vocația să vină în DNA deoarece foarte mulți din colegii din țară au obținut grade superioare, iar având în vedere presiunea care se pune pe procurorii DNA, acea salarizare nu este atractivă”, susține Crin Bologa.

„La DNA au fost si derapaje”

Crin Bologa a spus, în fața jurnaliștilor, că la DNA au existat și derapaje însă nu au fost încă dovedite abuzuri. Referitor la derapajele Direcției, procurorul spune că ele s-au soldat cu revocarea unor procurori din funcție, nevrând însă să comenteze situația Laurei Codruței Kovesi

„Au fost multe dosare instrumentate cu profesionalism, au fost și multe derapaje, dar asta trebuie văzut individual. Nu au fost dovedit încă abuzuri, dar au fost…De exemplu scurgerea de informații și afectarea imaginii inculpaților sau a victimelor.(…)Sigur că au apărut și derapaje care s-au soldat cu revocarea unor colegi din funcțiile de procurori. Nu comentez revocareea Laurei Codruței Kovesi”, a declarat procurorul Crin Bologa.

„Secția specială este o jignire”

Referitor la Secția Specială, Crin Bologa consideră că existența acesteia este o jignire pentru magistrați.

„Existența Secției Speciale o văd ca pe o jignire la adresa procurorilor și judecătorilor cinstiți din țara asta. S-a creat o instituție numai pentru procurori și judecători ce nu a mai fost creată niciodată în această țară, iar derapajele pot apărea și de la această Secție”, susține candidatul pentru șefia DNA.

Bologa vrea ușă prin spatele DNA pentru cei ce nu vor expunere mediatică

Procurorul Bologa consideră că trebuie găsită o soluție pentru persoanele care nu doresc o expunere mediatică și propune ca acestea să poată intra pe o cale de acces prin spatele DNA

„Am trecut acolo (în proiectul managerial – n.r.) pentru că s-au plâns foarte multe din persoanele cercetate că au fost linşate mediatic prin intrarea pe uşa principală a DNA. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe uşa din spate şi, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui găsită o soluţie. (…) În foarte multe cazuri expunerea mediatică le aparţine şi inculpaţilor, ca şi avocaţilor acestora, şi atunci va trebui identificată această posibilitate la care pot apela în momentul în care vor fi citaţi şi nu vor să fie expuşi public, ştiind faptul că în faţă la DNA sunt permanent televiziunile şi ziariştii, o cale de acces prin spatele instituţiei, să fie accesul cu maşina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel încât să nu fie expuşi public şi să nu mai apară ca şi cum DNA ar condamna dinainte oamenii şi ar linşa mediatic înainte de a fi judecaţi şi condamnaţi”, a declarat Bologa.

„Dacă vor fi scurgeri de informaţii, voi lua măsuri care vor merge până la revocarea din DNA”

Crin Bologa spune că, dacă ar ajunge procuror-șef al DNA, și va identifica scurgeri de informaţii din instituţie, se gândește chiar la revocări din funcții.

„Scurgerea de informaţii poate să aparţină Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau chiar persoanei invitate a DNA sau apărătorilor acestora. Eu va trebui să mă asigur, prin comunicare permanentă cu colegii mei, să nu linşăm mediatic, să nu încălcăm prezumţia de nevinovăţie şi ceea ce depinde de noi să o rezolvăm privind scurgerea de informaţii. În momentul în care vom identifica asemenea scurgeri de informaţii, voi lua măsuri care vor merge până la revocarea din DNA şi până la sesizarea Inspecţiei Judiciare. Numai că nu voi putea controla dacă scurgerea de informaţii aparţine inculpaţilor, martorilor, părţilor vătămate sau avocaţilor acestora”, a mai spus Bologa.

Cine este Crin Bologa

Crin Bologa a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Cluj, funcție pe care a ocupat-o la vârsta de doar 33 de ani.

La acest moment, procurorul Bologa (46 de ani) este adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Acesta a absolvit Facultătea de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995. Între 1999 și 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În anul 2009 procurorul a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului, funcție pe care a părăsit-o în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea mandat.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *