Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Contre între Ministerul Culturii și autorități pe tema suspendării activității teatrelor și a cinematografelor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Culturii face un apel către autoritățile competente pentru a închide sălile de spectacol, teatrele sau cinematografele în ultimă instanță, având în vedere că INSP nu a raportat niciun focar de coronavirus în cazul instituțiilor de cultură. 

DSP București a propus, luni, închiderea teatrelor și a cinematografelor din București. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a adoptat, marți, aceste măsuri, din cauza numărului ridicat de cazuri de coronavirus.

Reprezentanții Ministerului Culturii au declarat, miercuri, că au fost luați prin surprindere de măsurile luate de autorități, lucru confirmat de Bogdan Gheorghiu.

Instituția a venit, ulterior, cu un comunicat de presă, în care a precizat că, potrivit datelor furnizate de INSP, niciun focar de coronavirus nu a fost depistat în cadrul activităților culturale.

Între hotărârea adoptată, marți, de CMBSU și măsurile propuse de Ministerul Culturii există o discrepanță. Astfel, Instituția nu recomandă o suspendare generală a activității, ci, mai degrabă, închiderea instituțiilor în care ar fi găsite nereguli, în urma unor presupuse controale de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

În cazul în care autoritățile decid că trebuie să se întrerupă activitățile culturale, Ministerul Culturii nu recomandă o suspendare generală a activității, ci susține să se recurgă la controale în instituțiile de spectacol și cinematografe, la impunerea unei capacități de doar 30% pentru sălile de spectacol și cinematografe, cu o mai mare distanțare fizică sau funcționarea acestora într-un interval orar restrâns. Astfel, închiderea instituțiilor menționate s-ar aplica doar acolo unde au fost găsite nereguli”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Culturii.

Bogdan Gheorghiu propune deschiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole, la o zi după ce autoritățile au impus suspendarea activității culturale în Capitală.

„Recomand deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole pentru păstrarea unei normalități sociale, în deplină siguranță, prin respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară”, a precizat Ministrul Culturii.

Redăm în totalitate comunicatul emis de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii face toate demersurile către autoritățile competente, pentru ca sălile de spectacol, teatrele și cinematografele să fie închise doar în ultimă instanță, în cazul în care celelalte măsuri nu vor fi eficiente. Din ultimele date furnizate de INSP, nu a existat niciun focar, atât în cazul instituțiilor de cultură, cât și în cadrul activităților culturale desfășurate de acestea, iar publicul care frecventează acest tip de evenimente, este unul responsabil. Datele colectate de la manageri arată că publicul spectator a scăzut cu aproximativ 75% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar sălile funcționează la jumătate din capacitatea de ocupare.

Pentru a sprijini continuarea activităților cu publicul și, în același timp a combaterii infectării cu SARS CoV-2, Ministerul Culturii propune măsuri de protecție suplimentare, precum purtarea măștii inclusiv în perimetrul clădirii în care au loc evenimentele.

În cazul în care autoritățile decid că trebuie să se întrerupă activitățile culturale, Ministerul Culturii nu recomandă o suspendare generală a activității, ci susține să se recurgă la controale în instituțiile de spectacol și cinematografe, la impunerea unei capacități de doar 30% pentru sălile de spectacol și cinematografe, cu o mai mare distanțare fizică sau funcționarea acestora într-un interval orar restrâns. Astfel, închiderea instituțiilor menționate s-ar aplica doar acolo unde au fost găsite nereguli.

Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele și cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creșterea numărului de noi îmbolnăviri. Recomand deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole pentru păstrarea unei normalități sociale, în deplină siguranță, prin respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. În acest sens, avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori și sperăm ca activitățile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activitățile restricționate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În acest moment nu sunt restricționate activitățile culturale desfășurate în aer liber și nici cele din muzee și biblioteci.

Sursă foto: tnb.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW