Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Consumul de droguri în rândul tinerilor, de la tentație la alternative /Psiholog: Părinții trebuie educați antidrog ANALIZĂ

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii , at 20 august 2023 Etichete: , , ,

Cazul tânărului drogat care a provocat moartea a doi pietoni și a rănit alte trei persoane în stațiunea 2 Mai aduce în prim plan un alt subiect îngrijorător, care ia amploare, potrivit statisticilor emise de specialiști: consumul de droguri în rândul adolescenților și implicarea părinților în prevenirea acestui fenomen. 

Main News a dorit să afle de la specialiști, dacă este conturat un profil psihologic al „tânărului consumator de droguri”. Alina Oprea, psiholog specializat în trauma copilului, voluntar „Salvați Copiii”, spune că nu ar trebui să ne focusăm atenția pe cât de bogat sau de sărac este un copil, un adolescent care consumă drogurile, ci pe ce înseamnă tentație, ce „alternative” de petrecere a timpului  se oferă acestei tentații.

„Am consiliat tineri care au ajuns din întâmplare să consume droguri, nu pentru că aveau mașini scumpe și haine de firmă. În primă fază, este dorința de a aparține unui „grup”, acesta ar fi punctul de pornire. Apoi, urmează dependența, care e catastrofală. Educația împotriva consumului de droguri  trebuie să se facă și pentru părinți, nu doar pentru copii, tineri”, susține psihologul Alina Oprea.

Consumul de droguri „sub nasul părinților”. Ce spune expertul antidrog Cătălin Țone

Vlad Pascu, tânărul care a luat un cocktail de droguri înainte să accidenteze mortal doi tineri, etala pe rețelele de socializare hainele scumpe cumpărate de părinți inscripționate cu mesaje care promează drogurile: „drugs are my life”(n.r. drogurile sunt viața mea). Într-o opinie publică, pe pagina sa de Facebook, expertul antidrog Cătălin Țone spune că tânărul se fotografia „sub nasul părinților” cu un posibil joint.

„În aceeași foto, fumează ceva, cocoțat pe un bloc, iar mie, în deformarea mea profesională, mi se pare că seamănă izbitor cu un joint”.  Într-o intervenție la postul public de televiziune, Cătălin Țone consideră că părinții ar trebui să fie mai prudenți atunci când le dau tinerilor mașini „pe mână” imediat cum împlinesc 18 ani, întrucât nu sunt deplin dezvoltați neuronal. Simțul responsabilității ar interveni după vârsta de 20 de ani. Mai mult decât atât, părinii ar trebui să cunoască bine anturajul adolescenților, să le cunoască prietenii și să le vorbească deschis despre efectele nocive ale drogurilor/altor substanțe interzise, nicidecum să asiste pasivi la schimbările comportamentului copiilor.

Părinții vor fi informați despre droguri

Anul școlar 2023-2024  aduce o modificare  în privința consumul de droguri în unitățile de învățământ. Ministerul Educației și Agenția Națională Antidrog(ANA) vor crea o rețea de siguranță în școli, formată din părinți, cadre didactice și specialiști astfel încât elevii care se droghează să primească ajutorul de care au nevoie. Măsura vine în contextul în care în România vârsta de debut pentru consumul de droguri este de doar 13 ani, potrivit unor statistice ANA.

Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive (13 ani).

Agenția Antidrog: Cannabisul, cel mai consumat drog din România

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive.

Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive (13 ani).

 

În raportul ANA din 2022, la nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cei mai mulți tineri consumatori de droguri provin din zona București-Ilfov.

Recent, DIICOT  a trimis în judecată 16  persoane, acuzate, că au creat un grup pe Telegram, numit „Iarbă Dulce”, cu 11.000 de membri, care furniza elevilor droguri și etnobotanice.

CITEȘTE ȘI:  Cine este tânărul care a provocat accidentul mortal din stațiunea 2 Mai/Va fi cercetat în baza Legii „Anastasia”

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii