Specialiştii în drept explică decizia revoluţionară a CCR / În ce cauze s-ar putea aplica noile reglementări
Doi specialiști în drept au explicat, pentru Main News, efectele deciziei Curții Constituționale a României (CCR), prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea. Profesorul Radu Carp consideră că decizia ar trebui să fie aplicată chiar de judecătorii CCR, în timp ce Gheorghe Iancu este de părere că măsura este una benefică.
Curtea Constituțională a pronunțat, miercuri, o decizie prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea. Practica de a redacta motivarea la mai multe luni de la pronunțarea sentinței definitive a pus în dificultate eventualele căi de atac extraordinare, în principal la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a explicat Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional şi fost Avocat al Poporului.
„Nu se putea să înceapă condamnarea și să nu se motiveze soluția, pentru simplul motiv că e posibil să motiveze după un an jumate, iar la CEDO nu se poate formula o astfel de cerere, decât după 6 luni de la pronunțare. Era o măgărie, o ciudățenie, am criticat-o de multe ori. Trebuie, ca în momentul în care pronunță, să fie și motivată, pentru că de atunci curg toate termenele, inclusiv cele de la Curtea Europeană”, a explicat Gheorghe Iancu.
Curtea Constituțională a României ar putea fi obligată, la rândul ei, să redacteze motivarea în același timp cu decizia, potrivit profesorului Radu Carp.
„Sigur, și până acum era obligată să motiveze în 30 de zile, dar uneori se întâmpla să depășească termenul. Decizia se aplică tuturor instanțelor, inclusiv Curții Constituționale, asta e părerea mea”, a precizat, pentru Main News, profesorul Facultății de Drept din cadrul Universității București, Radu Carp.
În ce dosare s-ar putea aplica decizia Curții Constituționale
Decizia CCR ar putea reprezenta o cale extraordinară de atac pentru persoanele care primesc o hotărâre definitivă și care nu este motivată, dar nu se va aplica celor care au fost deja condamnați și își ispășesc pedeapsa în închisoare.
„Se aplică legea penală mai favorabilă, dacă e mai favorabilă. Această lege e procedural, e procedural penală, iar în cadrul procedurii penale nu se aplică legea procedural penală mai favorabilă. Decizia CCR privește codul de procedură penală”, este explicația lui Gheorghe Iancu.
Specialiștii consultați de Main News susțin că e necesar să așteptăm motivarea deciziei CCR, în care vor fi precizate circumstanțele în care se aplică.
„După părerea mea, se aplică deciziilor care încă sunt pe rol, nu poate să se aplice retroactiv, la decizii care au fost deja pronunțate și s-au pus în executare. Nu cred că e posibil așa ceva, dar vedem în funcție de motivare”, a adăugat profesorul Radu Carp.
Curtea Constituțională a pronunțat, miercuri, o decizie prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea. Surse avizate au explicat pentru Mainnews.ro că măsura se va aplica atât hotărârilor pronunțate pe fond, cât și în apel. În ce privește aplicarea măsurilor preventive, măsura va viza doar hotărârea instanței de fond.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii